Kociołek z soczewicą
Rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień.

Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 puszki zielonej soczewicy
- 2 kiełbaski podwawelskie albo śląskie
- 4 duże plasterki gotowanej szynki (ew. innej wędliny)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1–2 ząbki czosnku
- sól l pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ocet jabłkowy
- listki natki oraz ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewki - w plasterki albo słupki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Szynkę potnij na duże kawałki, a kiełbaski w plastry. 2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kminek i kolendrę. Mieszając, smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż pokrojone kiełbaski, szynkę oraz marchewki i ziemniaki. Składniki podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 3. Soczewicę przełóż na sitko, poczekaj, aż dobrze ocieknie z zalewy. Dodaj do składników w garnku. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz octem jabłkowym. Duś jeszcze 5 minut. Gotowe danie udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i listkami natki.