Kociołek z soczewicą
Rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewki - w plasterki albo słupki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Szynkę potnij na duże kawałki, a kiełbaski w plastry.
2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kminek i kolendrę. Mieszając, smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż pokrojone kiełbaski, szynkę oraz marchewki i ziemniaki. Składniki podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
3. Soczewicę przełóż na sitko, poczekaj, aż dobrze ocieknie z zalewy. Dodaj do składników w garnku. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz octem jabłkowym. Duś jeszcze 5 minut. Gotowe danie udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i listkami natki.