Reklama

Reklama

Kociołek z soczewicą

Rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień.

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 puszki zielonej soczewicy
  • 2 kiełbaski podwawelskie albo śląskie
  • 4 duże plasterki gotowanej szynki (ew. innej wędliny)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól l pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ocet jabłkowy
  • listki natki oraz ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewki - w plasterki albo słupki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Szynkę potnij na duże kawałki, a kiełbaski w plastry. 

2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kminek i kolendrę. Mieszając, smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż pokrojone kiełbaski, szynkę oraz marchewki i ziemniaki. Składniki podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 

3. Soczewicę przełóż na sitko, poczekaj, aż dobrze ocieknie z zalewy. Dodaj do składników w garnku. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz octem jabłkowym. Duś jeszcze 5 minut. Gotowe danie udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i listkami natki. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje