Kokilki napełnione kuskusem

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kaszę kuskus wsyp domiseczki. Zalej taką ilościąposolonego wrzątku,by woda sięgała ok. 1 cmponad powierzchnię kaszki.Odstaw na 15-20 minut,by kaszka spęczniała. 

2. W tym czasie cebule oczyść, usuń uszkodzone łupinki. Potem opłucz, je i osusz, Zetnij wierzchy. Ostrożnie wyjmij środki tak, aby przy łupinkach pozostały 2-3 warstwy miąższu. Wydrążone środki cebul pokrój w drobną kostkę. Dymki oczyść, wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Chili rozetnij,usuń pestki, strączek potnij na kawałeczki. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej pokrojoną czerwoną cebulę, dymki i chili. Wbij jajko. Wlej oliwę.Farsz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. 

3. Wydrążone cebule napełnijfarszem. Ustaww żaroodpornej formie.Każdą cebulę przykryjodciętym wierzchem i posmarujolejem. Wstaw dopiekarnika rozgrzanegodo temp. 180°C. Piecz 35-40 min. Przed podaniemostrożnie zdejmij łupinki

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas