Kokilki z kaszą jaglaną
Smaczne danie jednogarnkowe.
Sposób przygotowania
1. Sos: podgrzej pomidory wraz z zalewą. Zmiksuj tak, by zostały małe kawałki. Dodaj koncentrat, paprykę, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Sos możesz doprawić łyżeczką octu balsamicznego lub kilkoma kroplami octu jabłkowego i szczyptą cukru. Paprykę umyj i oczyść. Pokrój w paseczki. Dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu.
2. Klopsiki: kaszę połącz z mięsem. Wbij jajko, wsyp bułkę i wyrabiaj przez kilka minut, ew. dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
3. Z mięsa uformuj klopsiki wielkości dużej śliwki. Zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj klopsiki na parze - połóż je na sitku, a sitko oprzyj na garnku tak, by nie dotykało wody.
4. Włóż je do sosu i duś na małym ogniu przez 20-30 minut. Podawaj posypane koperkiem.