Reklama

Reklama

Kokilki z kaszą jaglaną

Smaczne danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak – średniej lub grubej
  • 30 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Składniki - sos

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • świeży koperek

Sposób przygotowania

1. Sos: podgrzej pomidory wraz z zalewą. Zmiksuj tak, by zostały małe kawałki. Dodaj koncentrat, paprykę, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Sos możesz doprawić łyżeczką octu balsamicznego lub kilkoma kroplami octu jabłkowego i szczyptą cukru. Paprykę umyj i oczyść. Pokrój w paseczki. Dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu. 

2. Klopsiki: kaszę połącz z mięsem. Wbij jajko, wsyp bułkę i wyrabiaj przez kilka minut, ew. dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. 

3. Z mięsa uformuj klopsiki wielkości dużej śliwki. Zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj klopsiki na parze - połóż je na sitku, a sitko oprzyj na garnku tak, by nie dotykało wody. 

4. Włóż je do sosu i duś na małym ogniu przez 20-30 minut. Podawaj posypane koperkiem.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje