Kokilki z kaszą jaglaną
Smaczne danie jednogarnkowe.

Składniki
- 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak – średniej lub grubej
- 30 dag mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- sos
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- świeży koperek
Sposób przygotowania
1. Sos: podgrzej pomidory wraz z zalewą. Zmiksuj tak, by zostały małe kawałki. Dodaj koncentrat, paprykę, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Sos możesz doprawić łyżeczką octu balsamicznego lub kilkoma kroplami octu jabłkowego i szczyptą cukru. Paprykę umyj i oczyść. Pokrój w paseczki. Dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu. 2. Klopsiki: kaszę połącz z mięsem. Wbij jajko, wsyp bułkę i wyrabiaj przez kilka minut, ew. dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. 3. Z mięsa uformuj klopsiki wielkości dużej śliwki. Zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj klopsiki na parze - połóż je na sitku, a sitko oprzyj na garnku tak, by nie dotykało wody. 4. Włóż je do sosu i duś na małym ogniu przez 20-30 minut. Podawaj posypane koperkiem.