Reklama

Kokosanka z porzeczkami

Takie desery nigdy się nie nudzą! Oto przepis na ciasto stworzone dla miłośników kwaskowych smaków.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 14 porcji

Składniki - spód:

  • 1 pomarańcza
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag czarnych porzeczek
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • tłuszcz i mąka do formy

Składniki - polewa:

  • 15 dag czarnych porzeczek
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 op. serka waniliowego homogenizowanego

Sposób przygotowania:

1. Pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 20 dag porzeczek umyj, dobrze osusz, oderwij od gałązek. 

2. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj skórkę z pomarańczy. Do masy maślanej kolejno wbij jajka, całość dobrze mieszając mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej 1/3 soku wyciśniętego z pomarańczy. Wrzuć porzeczki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez 40 minut. Wystudź. 

3. Porzeczki na polewę umyj, osusz, oderwij od gałązek, zmiksuj, przetrzyj. Śmietanę ubij z serkiem i resztą soku z pomarańczy. Do masy dodaj mus porzeczkowy, przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Spód odwróć do góry dnem. Nałóż polewę, formując kopułę. Udekoruj (np. czarnymi porzeczkami). 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasto kokosowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy