Kokoski

Pyszne kokosowe ciastka

Ciasto:

  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • 10 dkg drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 kostki masła
  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek

Reklama

Masa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dkg kokosu

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Ciasto:

Z cukru, mąki, drożdży i mleka zrobić zaczyn.

Na stolnicy mąkę zasiekać z masłem, dodać żółtka i na końcu wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieść, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 6 części.

Masa:

Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać kokos.

Polewa:

Składniki zagotować cały czas mieszając.

Kawałki ciasta kolejno rozwałkować, na każdym z kawałków rozprowadzić masę kokosową i zwinąć je tak jak makowiec. Następnie pociąć ciasto jak na kopytka.

Włożyć do nagrzanego na 180 st. piekarnika, piec na złoty kolor.

Gdy ciastka wystygną udekorować je polewą i posypać kokosem.

 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje