Kokoski
Pyszne kokosowe ciastka
Ciasto:
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- 10 dkg drożdży
- szklanka mleka
- 2 kostki masła
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
Masa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dkg kokosu
Polewa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto:
Z cukru, mąki, drożdży i mleka zrobić zaczyn.
Na stolnicy mąkę zasiekać z masłem, dodać żółtka i na końcu wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieść, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 6 części.
Masa:
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać kokos.
Polewa:
Składniki zagotować cały czas mieszając.
Kawałki ciasta kolejno rozwałkować, na każdym z kawałków rozprowadzić masę kokosową i zwinąć je tak jak makowiec. Następnie pociąć ciasto jak na kopytka.
Włożyć do nagrzanego na 180 st. piekarnika, piec na złoty kolor.
Gdy ciastka wystygną udekorować je polewą i posypać kokosem.