Kokosowa pianka z truskawkami
Połączenie kokosa z truskawkami jest rewelacyjne. Próbowałaś?

Składniki
- SPÓD
- 1/2 kostki do pieczenia np. Kasia (125 g)
- 300 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- WIERZCH: 500 g jogurtu greckiego
- szklanka wiórków kokosowych
- 300 ml śmietanki
- 30% szklanka cukru pudru
- 25 g żelatyny
- dekoracja: truskawki
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. 2. Masę herbatnikową przełóż na dno formy o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki. 3. Jogurt wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. '4. Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietanki. Połącz masę kokosową z żelatyną i śmietanką. 5. Otrzymaną piankę przełóż do formy na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. 6. Powciskaj w nią umyte i osuszone truskawki. Całość odstaw do lodówki, by deser dobrze stężał. Przed podaniem pokrój na kawałki, tak by każdy kawałek zawierał truskawkę.