Reklama

Reklama

Kokosowa pianka z truskawkami

Połączenie kokosa z truskawkami jest rewelacyjne. Próbowałaś?

Składniki

  • SPÓD
  • 1/2 kostki do pieczenia np. Kasia (125 g)
  • 300 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • WIERZCH: 500 g jogurtu greckiego
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 300 ml śmietanki
  • 30% szklanka cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • dekoracja: truskawki

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód.  Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi  herbatnikami i mlekiem. 

2. Masę herbatnikową  przełóż na dno formy o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia  i lekko ugnieć. Formę odstaw  do lodówki. 

3. Jogurt wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. '

4. Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść  w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietanki. Połącz masę kokosową  z żelatyną i śmietanką. 

5. Otrzymaną piankę  przełóż do formy na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. 

6. Powciskaj w nią umyte  i osuszone truskawki. Całość odstaw do lodówki, by deser dobrze stężał. Przed podaniem pokrój na kawałki, tak by każdy kawałek zawierał truskawkę.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje