Kołacz drożdżowy z wiśniami
Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

Składniki
- 5 dag masła
- 200 ml mleka
- 4 dag świeżych drożdży
- 50 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 12 dag cukru
- 3 jajka
- 20 dag masy marcepanowej
- 25 dag twarożku śmietankowego,
- 10 dag śmietany kremówki
- 3 łyżki proszku budyniowego
- 1 słoik (370 ml) kompotu z wiśni
- 8 dag cukru pudru
- trochę mąki do oprószenia rąk i stolnicy
- tłuszcz i mąka do tortownicy
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Mleko podgrzej. Zdejmij z ognia, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miski. Dosyp sól i cukier. Dodaj 1 jajko, masło i mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta rozwałkuj na gruby placek. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie formy ułóż placek. Z pozostałego ciasta przygotuj 16 małych placuszków. Na każdym połóż kawałeczek marcepana. Placuszki zlep, uformuj kulki. Ustaw je na placku, wokół brzegu formy.3. Wiśnie osącz na sitku. Pozostałe jajka utrzyj z twarożkiem i śmietaną. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Masę rozsmaruj na placku. Posyp wiśniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Ciasto wystudź i udekoruj np. paseczkami lukru.