Kołduny litewskie

Z kuchni litewskiej.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 35 dkg mąki,
- jajko,
- 150 ml wody,
- sól.
Nadzienie:
- 25 dkg baraniny z udźca,
- 10 dkg polędwicy wołowej,
- 10 dkg łoju wołowego lub szpiku, 5 dkg cebuli,
- 2 dkg tłuszczu do gotowania,
- 4 dkg masła do polania,
- sól,
- pieprz,
- czosnek i majeranek do smaku.

Przygotowanie:

Mięso umyć, obrać z błon i ścięgien, drobno posiekać tasakiem razem z łojem lub szpikiem i cebulą, dodać kilka łyżek zimnego rosołu lub wody, doprawić i starannie wyrobić na gładką masę. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. Następnie podzielić na części, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem lub foremką krążki, na które nakładać nadzienie wielkości orzecha laskowego, nakryć krążkami ciasta, zlepić brzegi. Gotować kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu, lub w rosole. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i polać masłem.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | pierogi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje