Reklama

Reklama

Kolorowa domowa pizza dla dziecka

Czas: ok. 50 minut; porcja – 410 kcal.

Składniki na 6 porcji

  • 40 dag mąki
  • 1 dag drożdży
  • 20 dag żółtego sera
  • 10 dag wędliny (np. szynki)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mały ogórek
  • czarne oliwki
  • sól
  • olej
  • 1-2 marchewki
  • cukier


1. 200 ml letniej wody wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

2. Uformuj z niego kulę, zawiń i odłóż do lodówki na około 15 min. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Przenieś placki na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 15 min w 220 st.

Reklama

3. Żółty ser pokrój w plasterki. Wędlinę drobno posiekaj. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj ogórek, pokrój w plasterki. Tak samo pokrój osączone oliwki. Oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce.

4. Upieczone blaty obłóż serem i posyp wędliną. Z ogórków oraz oliwek zrób oczy i noski drożdżowych twarzyczek, z pomidorów usta i rumieńce. Obrazek będzie gotowy, gdy obsypiesz pizzę marchewką.

Przyrządzone w ten sposób drożdżowe blaty możesz też obłożyć świeżymi lub osączonymi z kompotu owocami (np. brzoskwiniami). Zamiast sosu do słodkiej pizzy podaj bitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę lub krem z serka waniliowego.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje