Kolorowa domowa pizza dla dziecka
Czas: ok. 50 minut; porcja – 410 kcal.
1. 200 ml letniej wody wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Uformuj z niego kulę, zawiń i odłóż do lodówki na około 15 min. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Przenieś placki na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 15 min w 220 st.
3. Żółty ser pokrój w plasterki. Wędlinę drobno posiekaj. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj ogórek, pokrój w plasterki. Tak samo pokrój osączone oliwki. Oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce.
4. Upieczone blaty obłóż serem i posyp wędliną. Z ogórków oraz oliwek zrób oczy i noski drożdżowych twarzyczek, z pomidorów usta i rumieńce. Obrazek będzie gotowy, gdy obsypiesz pizzę marchewką.
Przyrządzone w ten sposób drożdżowe blaty możesz też obłożyć świeżymi lub osączonymi z kompotu owocami (np. brzoskwiniami). Zamiast sosu do słodkiej pizzy podaj bitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę lub krem z serka waniliowego.