Kolorowe muffiny
Podpowiadamy, jak szybko przygotować przepyszny deser!

Składniki
- 70 g wody, gorącej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko, rozm. L
- 90 g mąki pszennej
- ciasto waniliowe
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 70 g mleka
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- 2 białka, z jajek rozm. L
- krem owocowy
- 100 g owoców jagodowych, świeżych lub 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić. 2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. 3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1. 4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać 30 s/obr. 3. 5. Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać 30 s/obr. 3. 6. Dodać mąkę, wymieszać 10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 4. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące. Ciasto waniliowe7. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić. 9. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3. 10. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym. 11. Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące. Krem owocowy12. Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min). 13. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 3. 14. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki. 15. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Ciasto czekoladowe
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić. 2. Odważyć do gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. 3. Roztopić masło. 4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać. 5. Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać. 6. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.
Ciasto waniliowe
7. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić. 9. Wymieszać masło i cukier. 10. Do urządzenia miksującego dodawać stopniowo kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 sekund. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym. 11. Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.
Krem owocowy
12. Przez 4 minuty gotować owoce jagodowe. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min). 13. Wymieszać masło, cukier puder i cukier waniliowy.
14. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
15. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.