Reklama

Reklama

Kolorowe muffiny

Podpowiadamy, jak szybko przygotować przepyszny deser!

Składniki

  • 70 g wody, gorącej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko, rozm. L
  • 90 g mąki pszennej

Składniki - ciasto waniliowe

  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mleka
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • 2 białka, z jajek rozm. L

Składniki - krem owocowy

  • 100 g owoców jagodowych, świeżych lub 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe

Reklama

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
3.  Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
4.  Dodać olej, cukier i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
5.  Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać 30 s/obr. 3.
6.  Dodać mąkę, wymieszać 10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 4. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto waniliowe

7.  Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
8.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
9.  Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3.
10.  Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
11.  Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.

Krem owocowy

12.  Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
13.  Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 3.
14.  Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
15.  Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Ciasto czekoladowe

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
2.  Odważyć do gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
3.  Roztopić masło.
4.  Dodać olej, cukier i sól, wymieszać.
5.  Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać.
6.  Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. 

Ciasto waniliowe

7.  Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
8.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
9.  Wymieszać masło i cukier.
10. Do urządzenia miksującego dodawać stopniowo kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 sekund. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
11.  Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.

Krem owocowy

12.  Przez 4 minuty gotować owoce jagodowe. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
13.  Wymieszać masło, cukier puder i cukier waniliowy.

14.  Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.

15.  Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje