Kolorowe risotto z parówkami
Szybie danie w wersji dla najmłodszych. Kolorowe risotto to świetny sposób, aby przemycić trochę warzyw do jadłospisu dziecka.

Składniki
- 1 op. ryżu
- 1-2 marchewki
- 4 parówki z szynki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj na sypko z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz, wyjmij z woreczka. 2. Oczyść i pokrój w plasterki marchewkę (lub dwie mniejsze). Parówki pokrój na kawałki. Ponacinaj w krateczkę końcówki. Przesmaż na łyżce masła, zdejmij z patelni. Wrzuć marchew, smaż na małym ogniu, aż zacznie mięknąć. Dodaj opłukane, osuszone, oczyszczone z pestek i pokrojone papryki. Smaż razem jeszcze kilka minut. W razie potrzeby, dodaj jeszcze trochę masła. 3. Na koniec wsyp ryż. Wymieszaj go z warzywami. Dopraw risotto do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerzyki. Na wierzchu umieść parówki. Ozdób ziołami.