Reklama

Reklama

Kolorowe risotto z parówkami

Szybie danie w wersji dla najmłodszych. Kolorowe risotto to świetny sposób, aby przemycić trochę warzyw do jadłospisu dziecka.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 1 op. ryżu
  • 1-2 marchewki
  • 4 parówki z szynki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj na sypko z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz, wyjmij z woreczka. 

2. Oczyść i pokrój w plasterki marchewkę (lub dwie mniejsze). Parówki pokrój na kawałki. Ponacinaj w krateczkę końcówki. Przesmaż na łyżce masła, zdejmij z patelni. Wrzuć marchew, smaż na małym ogniu, aż zacznie mięknąć. Dodaj opłukane, osuszone, oczyszczone z pestek i pokrojone papryki. Smaż razem jeszcze kilka minut. W razie potrzeby, dodaj jeszcze trochę masła. 

3. Na koniec wsyp ryż. Wymieszaj go z warzywami. Dopraw risotto do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerzyki. Na wierzchu umieść parówki. Ozdób ziołami. 

Dowiedz się więcej na temat: risotto | parówki | pomysły na dania dla dzieci | dania dla dzieci

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje