Reklama

Reklama

Kolorowy gulasz

Nie masz pomysłu na obiadowe danie? Proponujemy pyszny i sycący gulasz.

Składniki:

Reklama


  • szklanka czerwonej fasoli,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona),
  • 2 duże ziemniaki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pieprz i sól,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy.

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy.  Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje