Kolorowy gulasz
Nie masz pomysłu na obiadowe danie? Proponujemy pyszny i sycący gulasz.
Składniki:
- szklanka czerwonej fasoli,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona),
- 2 duże ziemniaki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- pieprz i sól,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- olej.
Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki). W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.