Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Robimy konfitury!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,4 kg brzoskwiń,
- 1 kg cukru żelującego (1:1),
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1 cytryna,
- 2-3 krople olejku migdałowego

Przygotowanie:

Brzoskwinie sparzyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę. Zasypać cukrem, przykryć, odstawić na min. 2 godziny. Brzoskwinie zmiksować. Rozmaryn grubo posiekać lub oberwać igiełki. Cytrynę sparzyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, z 1 połówki obrać skórkę. Do owocow wlać sok z cytryny i olejek, dodać rozmaryn i wąziutkie paseczki skórki, zagotować, a następnie gotować 3 minuty. Przełożyć do słoików.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas