ArtykułyNajlepszy dodatek do gulaszu. "Wyciąga" z mięsa to, co najlepszePrzetwory z pomidorów takie jak przecier czy passata są niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Mimo że oba te produkty bywają ze sobą mylone, różnią się zarówno procesem przygotowania, jak i zastosowaniem w kuchni. Kiedy sięgnąć po przecier pomidorowy, a kiedy po passatę?gotowanie, przetwory, kuchnia, przecier, pomidoryWitaminy zamknięte w słoiku. Przygotowanie jest proste i szybkieDary natury, które w świeżej postaci dostępne były latem, warto zamknąć w słoikach pod postacią przetworów, by jesienią i zimą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Tym razem przedstawiamy szybki i prosty przepis na dżem z żurawiny, który z powodzeniem może stanowić dodatek do kanapek dań mięsnych oraz serów. Dżem, przetwory, żurawinaIdealny dodatek do obiadu zimą. Smak i aromat zamknięty w słoikuJak cieszyć się zimą smakiem rosnących na wiosnę pysznych i zdrowych warzyw? Wystarczy, że w porę zamkniemy je w słoikach i odpowiednio przygotujemy. Jednym z pomysłów na takie przetwory, jest sięgnięcie po fasolkę szparagową.warzywa, przetwory, Fasolka szparagowa, pasteryzacjaBąbelkuje, syczy, pieni się. Kiedy zapas kapusty kiszonej idzie do kosza?Kiszona kapusta ma wiele zalet. Stanowi bazowy składnik wielu potraw i dodatków, jest także, zwłaszcza zimą, wyśmienitym źródłem witamin. Oczywiście o ile nie jest zepsuta. Jak w takim razie to określić? przetwory, kapusta kiszonaBursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacieDomowe przetwory przygotowywane jesienią nie muszą bazować jedynie na licznych odmianach jabłek, chrupiących gruszkach czy słodkich śliwkach. Często niedocenianym kulinarnym skarbem są także owoce pigwy. Wyraziście kwaskowaty posmak i bogactwo witaminy C sprawiają, że doskonale nadadzą się jako podstawa gęstego syropu do herbaty. To doskonały patent na podbicie walorów gorącego napoju oraz wzmocnienie naturalnej odporności.przepisy, przetwory, pigwa, domowe syropy, pigwa owoceWygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, meksykański ogórek jest dość łatwy w uprawie i posiada ciekawy smak. Wywodzi się z rodziny ogórkowatych, ale przypomina o wiele za wcześnie zerwanego arbuza. Obdarowani ciekawym warzywem, nie zawsze wiemy, jak z nim postępować. Podpowiadamy kilka smakowitych pomysłów oraz zdradzamy przepis na kiszonego mysiego melona.przepisy, ogórek, przetwory, świeży ogórekKoniec z wkładaniem słoików do garnka z wodą. Od teraz zrobisz przetwory "metodą na sucho"Jak podczas zimy cieszyć się smakiem i aromatem pysznych warzyw i owoców? Oczywiście przygotowując z nich przetwory i zamykając w słoikach wszystko to, co najlepsze. Tym razem podpowiadamy, jak zrobić tzw. pomidory pasteryzowane na sucho i wyjaśniamy, co kryje się pod tym pojęciem.przetwory, pasteryzacja, pomidoryKiedy można spieniężyć nadmiar zapasów? Nawet 5 tys. zł kary za handel przetworami Sezon na domowe przetwory trwa, a wielu z nas chętnie dzieli się swoimi wyrobami z rodziną i przyjaciółmi. Są też tacy, którzy widzą w nich szansę na dodatkowy zarobek. Domowe soki, dżemy, czy kiszonki możemy zakupić na lokalnych rynkach lub za pośrednictwem internetu, jednak, czy każdy może legalnie handlować swoimi przetworami? Okazuje się, że nie, a za nieprzestrzeganie przepisów można zapłacić słono.przetwory, domowe przetworyNie wiesz, co zrobić z cukinii? Przygotuj sałatkę do słoików na zimęCukinia to pożywne warzywo, na które sezon może trwać nawet do października. Wiele osób wykorzystuje cukinię jako składnik do gulaszu, leczo czy różnej maści sałatek. Co ciekawe, można ją również wykorzystać przy robieniu zapasów słoików na zimę. O co konkretnie chodzi? Odpowiadamy. przetwory, cukinia, sałatkaZmieszaj z wodą i zalej. Brzydki zapach zniknie z nakrętek w mgnieniu okaGdy sezon na przygotowywanie przetworów wraz z nadejściem wakacji ruszył "z kopyta", wielu zaszywa się w zaciszu własnej kuchni, przygotowując ulubione przysmaki – po to, by cieszyć się ich smakiem w zimie. Zdarza się jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowane, po otwarciu nie zachwycą. Wszystko przez nakrętkę, której zapach potrafi zrujnować niejedno danie ze słoika. Jest jednak prosty sposób. Jak pozbyć się zapachu z nakrętek? Zmieszaj i zalej, a po chwili będą jak nowe.przetwory, nakrętki, słoiki brzydkie zapachyNapełniam słoiki smakowitymi warzywami i pasteryzuję. Zimą zajadam dobrze podgrzaneSpiżarnia pękająca w szwach od dobroci ukrytych w słoikach to prawdziwy skarb. Bez konieczności wychodzenia do sklepu mamy dostęp do gęstych soków, aromatycznych dżemów, słodkich konfitur czy wytrawnych dań obiadowych. Część z nich wystarczy tylko wrzucić do garnka, podgrzać przez kilka minut i zajadać ze smakiem. Lato to doskonały moment na przygotowanie sycącego leczo, po które chętnie sięgniemy zimą, by rozgrzać zziębnięty organizm.przepisy, przetwory, leczo, Leczo z papryki, leczo z cukiniiUpchaj w słoiku jak ogórki. Postoją w spiżarni przez lata, oszczędzą czas na przygotowanie obiaduNa talerzach Polaków lądują systematycznie, będąc nieodłącznym elementem niemal każdego obiadu. By były miękkie, trzeba jednak trochę czasu. Doświadczone kucharki znalazły więc prosty sposób – pakując ziemniaki do słoików w ten sam sposób, jak ogórki. Postoją w spiżarni przez długie miesiące, a potem oszczędzą czas na przygotowanie obiadu. I – co ważne – zachwycą smakiem. Oto banalny przepis.przetwory, ziemniakiZajadałam się u babci, tego lata przyrządziłam ją sama. Sałatka z zielonych pomidorówSłodko-kwaśny smak i obłędny kolor, obok którego ciężko przejść obojętnie. Prosty przepis z wykorzystaniem zielonych pomidorów do tej pory królował na babcinym stole. W tym roku postanowiłam wypróbować go samodzielnie. Pierwsze słoiki z sałatką z zielonych pomidorów już dumnie stoją na półce, a świeżą porcją częstuję przybyłych gości. Jak przygotować smakołyk w domowym zaciszu? Zdradzam prosty przepis.przepisy, przetwory, zielone pomidoryPosmaruj naleśniki, nałóż na kanapkę lub wlej do szklanki. Przetwory z borówki amerykańskiejWystarczy koszyk pełen świeżych borówek amerykańskich, cukier, cytryna i kilka dodatków. Na bazie tak prostych składników wyczarujemy przetwory, które mają szansę ekspresowo zniknąć ze słoików. Jeśli jednak uda nam się zachować kilka do zimy, z pewnością docenimy smak dojrzałych owoców w mroźny, śnieżny i męczący dzień. Przedstawiamy przepisy przyjazne nawet początkującym.przepisy, Dżem, przetwory, konfitura, borówka amerykańska, kompotGotuję w wodzie z cukrem i cytryną. Ulubiony kompot całej rodzinyTradycja przygotowywania przetworów na zimę jest przekazywana w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. Słoiki pełne ogórków, pieczarek, domowych dżemów czy konfitur stoją rzędami w domowej spiżarni. W tym roku warto wzbogacić zapasy także o kompot jabłkowy. Podpowiadamy sprawdzony przepis na jesienno-zimowy rarytas.przepisy, przetwory, jabłka, kompotBez zastanowienia sięgam po taki koperek. Daje gwarancję smakowitych ogórkówSezon na pracowite kiszenie ogórków nie tylko porządnie wystartował, ale pierwsi szczęśliwcy już zajadają się chrupiącymi przetworami. W każdym domu i pod okiem różnych gospodyń przygotujemy ten rarytas nieco inaczej. Jest jednak kilka składników, które muszą się znaleźć w zalewie i nie podlegają dyskusji. Jednym z nich jest koper, choć wybór odpowiedniego rodzaju często może nie być zbyt oczywisty. Jaki lepiej wykorzystać – świeży, a może suszony?przepisy, przetwory, koperek, ogórki kiszone3 patenty na rozkoszowanie się papierówkami w zimie. Przetwory jak u babciJabłka papierówki to owoce, które większości kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa i bieganiem po babcinym ogrodzie. Niewielki rozmiar, chrupiący i słodkawy miąższ na stałe zapisały się w pamięci dzieci, które przez lata zdążyły dorosnąć. Walorami papierówek możemy rozkoszować się w lipcu oraz sierpniu. Choć wystarczy z przyjemnością wgryźć się w świeżo zerwane jabłuszka, warto odłożyć kilka kilogramów na domowe przetwory. Ich smak docenimy szczególnie zimą.przepisy, przetwory, jabłka, jabłkoJak wykorzystać kilogramy świeżych wiśni? Smakowite przetwory, nie tylko na jesień i zimęWiśnie to na tyle uniwersalne owoce, że przygotujemy z nich niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Wybornie smakują w dżemach i konfiturach, rozlewają się słodką nutą na języku w postaci gęstego soku, a wyciągnięte z zalewy nadają charakteru mięsom czy pasztetom. Jak w pełni wykorzystać sezon dorodnych wiśni? Podpowiadamy trzy przepisy idealne na start.przepisy, przetwory, wiśnie, domowe przetworyJędrne ogórki w zalewie z kurkumy. Przysmak do letnich posiłkówLato to czas zajadania się kupionymi na targu lub zerwanymi w ogródku świeżymi ogórkami. Idealnie chrupiące, dojrzewające w słońcu i pełne smaku warzywa stanowią nie tylko zdrową przekąskę, ale także dodatek do posiłku. W lipcu możemy także przygotować ogórki w zalewie z kurkumy, które przypomną smakiem długie dni spędzane na świeżym powietrzu. Chcesz wypróbować sprawdzony przepis? Czytaj dalej.przepisy, przetwory, ogórki gruntoweDlaczego ogórki kiszone syczą? Taki nalot powinien wzbudzić twoje obawySezon na robienie ogórków kiszonych już się rozpoczął. Przygotowanie ich wydaje się banalne, jednak nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Szczególne obawy wzbudza syczenie po odkręceniu słoika. Dlaczego słoiki z ogórkami syczą? Wyjaśniamy, jak sprawdzić, czy przetwory się nie zepsuły.przetwory, ogórki kiszoneZaskocz znajomych na grillu. Nietypowy sos zastąpi ketchup i musztardęPlanujesz grilla ze znajomymi i chcesz ich zaskoczyć zupełnie nowym smakiem? Zdobądź kilogram czereśni i skorzystaj z poniższego przepisu, a przyjaciele i rodzina długo będą wspominać smak sosu do mięsa, który podałaś zamiast (lub obok) typowego ketchupu i przewidywalnej musztardy. przetwory, czereśnie, sos, sosy, marynata do mięs, pomysł na obiadZanim wypełnisz je przetworami, pozbądź się z nich uporczywego kleju i zapachuDomowe przetwory zamknięte na długie miesiące w słoikach i schowane w spiżarni, to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie doskonały smak i jakość produktów. Słoiki z zamarynowanymi lub kiszonymi ogórkami, różnego rodzaju dżemy i powidła, trzeba najpierw odpowiednio oznaczyć, aplikując odpowiednie naklejki z opisem. Co zrobić, gdy ponownie wykorzystany słoik zawiera zaschnięty klej po naklejkach, w miejsce którego powinno trafić nowe oznaczenie?słoik, przetwory, klej, ogórki kiszoneNie zwlekaj ze zbiorami. Eksplozja cennych wartości po pierwszych przymrozkachJuż w Mezopotamii uważano śliwę tarninę za roślinę świętą. Starożytni Rzymianie zajadali się suszonymi owocami przy problemach z żołądkiem i jelitami. Lekarze greccy stosowali wyciśnięty sok w walce z czerwonką bakteryjną. Współczesna fitoterapia coraz mocniej zwraca uwagę na cenne właściwości rośliny. Kiedy udać się na pierwsze zbiory owoców tarniny i co z nich przygotować? Podpowiadamy.Dżem, przetwory, przepisy kulinarne, dżemySezonowy kalafior w ponadczasowej zalewie curry. Podkręci smak zimowych obiadówJak podbić serca miłośników kalafiorów bez serwowania ich w wersji tradycyjnej? Doskonałą alternatywą jest nieco pikantny, aromatyczny i orientalny kalafior w przyprawie curry. Szybko podbija kubki smakowe, a jego zapasy niemal w okamgnieniu znikają z półek w spiżarni. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.przetwory, kalafior, kalafior właściwościNie przegap tego momentu. To najlepszy czas na zebranie pysznej roślinyPrzełom września i października to idealny moment na zbieranie pigwy, z której warto przyrządzić kilka doskonałych smakołyków. Podpowiadamy jak rozpoznać tę roślinę, po którą odmianę sięgnąć i jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni.rośliny, przetwory, pigwaSłodka żurawina w słoikach: Zimowy rarytas do mięs i deserówWiosna, lato oraz jesień rozpieszczają nas bogactwem owoców i warzyw. Tego samego nie można powiedzieć o zimie, która utrudnia dostęp do wielu składników. Jeśli nie chcemy rezygnować z ulubionych przysmaków, już teraz przygotujmy domową konfiturę z żurawiny, która podbije smak dań mięsnych, świetnie komponuje się z serami, a także wzbogaca rozgrzewające herbaty. Podpowiadamy sprawdzony przepis.przetwory, żurawina, żurawina witaminyWymazuje widoczne oznaki starzenia, działa antyseptycznie. Dereń jadalny – jesienny król przetworówDereń jadalny zachwyca morzem kwiatów już wczesną wiosną. Na jego owoce trzeba jednak poczekać do lipca, choć specjaliści doradzają, by z ich zrywaniem wstrzymać się jeszcze do października. Tym sposobem zyska czas na wygrzanie się w ciepłych promieniach słońca, a nawet może delikatnie przemarznąć podczas pierwszych chłodnych nocy. Takie owoce skumulują w sobie najwięcej smaku, który uwolni się w apetycznych przetworach.przetwory, dereń jadalny, dereń jadalny właściwościGenialne połączenie smaków. Sałatka, która znika szybciej niż mieloneJednym z chętniej przygotowywanych dań obiadowych są kotlety mielone, podawane z parującymi ziemniakami oraz ćwikłą. Zwolennikom tradycji, którzy mają ochotę na mały eksperyment kulinarny, polecamy przygotowanie obłędnej sałatki z buraków oraz cukinii, która nie tylko uzupełnia, ale dodatkowo podbija smak doskonale znanych dań mięsnych. Jak przygotować ją w domu? Podpowiadamy.przetwory, cukinia, domowe przetwory, burakiZamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimną zadziała jak wehikuł czasuWrzesień to doskonały miesiąc na przyrządzenie przetworów, których smak przeniesie nas zimą do okresu letniego, gdy warzywa i owoce z przydomowego ogródka smakują najlepiej. Jedną z propozycji na weki, jest sos pomidorowo-paprykowy, będący doskonałym dodatkiem do dań na zimno i ciepło.przetwory, papryka, weki, pomidorySzykujesz zapasy w słoikach na zimę? Oto żelazna lista zasad GIS-uWrzesień to czas na robienie różnego rodzaju warzywnych przetworów na zimę. Zamykając w słoikach smak lata, trzeba jednak mieć na uwadze własne bezpieczeństwo. Istnieje kilka zasad, dzięki którym można mieć pewność, że przygotowane przetwory nie zaszkodzą zdrowiu. O czym trzeba pamiętać?przetwory, domowe przetworyPoprzednia123456NastępnaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Najlepszy dodatek do gulaszu. "Wyciąga" z mięsa to, co najlepszePrzetwory z pomidorów takie jak przecier czy passata są niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Mimo że oba te produkty bywają ze sobą mylone, różnią się zarówno procesem przygotowania, jak i zastosowaniem w kuchni. Kiedy sięgnąć po przecier pomidorowy, a kiedy po passatę?
Witaminy zamknięte w słoiku. Przygotowanie jest proste i szybkieDary natury, które w świeżej postaci dostępne były latem, warto zamknąć w słoikach pod postacią przetworów, by jesienią i zimą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Tym razem przedstawiamy szybki i prosty przepis na dżem z żurawiny, który z powodzeniem może stanowić dodatek do kanapek dań mięsnych oraz serów.
Idealny dodatek do obiadu zimą. Smak i aromat zamknięty w słoikuJak cieszyć się zimą smakiem rosnących na wiosnę pysznych i zdrowych warzyw? Wystarczy, że w porę zamkniemy je w słoikach i odpowiednio przygotujemy. Jednym z pomysłów na takie przetwory, jest sięgnięcie po fasolkę szparagową.
Bąbelkuje, syczy, pieni się. Kiedy zapas kapusty kiszonej idzie do kosza?Kiszona kapusta ma wiele zalet. Stanowi bazowy składnik wielu potraw i dodatków, jest także, zwłaszcza zimą, wyśmienitym źródłem witamin. Oczywiście o ile nie jest zepsuta. Jak w takim razie to określić?
Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacieDomowe przetwory przygotowywane jesienią nie muszą bazować jedynie na licznych odmianach jabłek, chrupiących gruszkach czy słodkich śliwkach. Często niedocenianym kulinarnym skarbem są także owoce pigwy. Wyraziście kwaskowaty posmak i bogactwo witaminy C sprawiają, że doskonale nadadzą się jako podstawa gęstego syropu do herbaty. To doskonały patent na podbicie walorów gorącego napoju oraz wzmocnienie naturalnej odporności.
Wygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, meksykański ogórek jest dość łatwy w uprawie i posiada ciekawy smak. Wywodzi się z rodziny ogórkowatych, ale przypomina o wiele za wcześnie zerwanego arbuza. Obdarowani ciekawym warzywem, nie zawsze wiemy, jak z nim postępować. Podpowiadamy kilka smakowitych pomysłów oraz zdradzamy przepis na kiszonego mysiego melona.
Koniec z wkładaniem słoików do garnka z wodą. Od teraz zrobisz przetwory "metodą na sucho"Jak podczas zimy cieszyć się smakiem i aromatem pysznych warzyw i owoców? Oczywiście przygotowując z nich przetwory i zamykając w słoikach wszystko to, co najlepsze. Tym razem podpowiadamy, jak zrobić tzw. pomidory pasteryzowane na sucho i wyjaśniamy, co kryje się pod tym pojęciem.
Kiedy można spieniężyć nadmiar zapasów? Nawet 5 tys. zł kary za handel przetworami Sezon na domowe przetwory trwa, a wielu z nas chętnie dzieli się swoimi wyrobami z rodziną i przyjaciółmi. Są też tacy, którzy widzą w nich szansę na dodatkowy zarobek. Domowe soki, dżemy, czy kiszonki możemy zakupić na lokalnych rynkach lub za pośrednictwem internetu, jednak, czy każdy może legalnie handlować swoimi przetworami? Okazuje się, że nie, a za nieprzestrzeganie przepisów można zapłacić słono.
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Przygotuj sałatkę do słoików na zimęCukinia to pożywne warzywo, na które sezon może trwać nawet do października. Wiele osób wykorzystuje cukinię jako składnik do gulaszu, leczo czy różnej maści sałatek. Co ciekawe, można ją również wykorzystać przy robieniu zapasów słoików na zimę. O co konkretnie chodzi? Odpowiadamy.
Zmieszaj z wodą i zalej. Brzydki zapach zniknie z nakrętek w mgnieniu okaGdy sezon na przygotowywanie przetworów wraz z nadejściem wakacji ruszył "z kopyta", wielu zaszywa się w zaciszu własnej kuchni, przygotowując ulubione przysmaki – po to, by cieszyć się ich smakiem w zimie. Zdarza się jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowane, po otwarciu nie zachwycą. Wszystko przez nakrętkę, której zapach potrafi zrujnować niejedno danie ze słoika. Jest jednak prosty sposób. Jak pozbyć się zapachu z nakrętek? Zmieszaj i zalej, a po chwili będą jak nowe.
Napełniam słoiki smakowitymi warzywami i pasteryzuję. Zimą zajadam dobrze podgrzaneSpiżarnia pękająca w szwach od dobroci ukrytych w słoikach to prawdziwy skarb. Bez konieczności wychodzenia do sklepu mamy dostęp do gęstych soków, aromatycznych dżemów, słodkich konfitur czy wytrawnych dań obiadowych. Część z nich wystarczy tylko wrzucić do garnka, podgrzać przez kilka minut i zajadać ze smakiem. Lato to doskonały moment na przygotowanie sycącego leczo, po które chętnie sięgniemy zimą, by rozgrzać zziębnięty organizm.
Upchaj w słoiku jak ogórki. Postoją w spiżarni przez lata, oszczędzą czas na przygotowanie obiaduNa talerzach Polaków lądują systematycznie, będąc nieodłącznym elementem niemal każdego obiadu. By były miękkie, trzeba jednak trochę czasu. Doświadczone kucharki znalazły więc prosty sposób – pakując ziemniaki do słoików w ten sam sposób, jak ogórki. Postoją w spiżarni przez długie miesiące, a potem oszczędzą czas na przygotowanie obiadu. I – co ważne – zachwycą smakiem. Oto banalny przepis.
Zajadałam się u babci, tego lata przyrządziłam ją sama. Sałatka z zielonych pomidorówSłodko-kwaśny smak i obłędny kolor, obok którego ciężko przejść obojętnie. Prosty przepis z wykorzystaniem zielonych pomidorów do tej pory królował na babcinym stole. W tym roku postanowiłam wypróbować go samodzielnie. Pierwsze słoiki z sałatką z zielonych pomidorów już dumnie stoją na półce, a świeżą porcją częstuję przybyłych gości. Jak przygotować smakołyk w domowym zaciszu? Zdradzam prosty przepis.
Posmaruj naleśniki, nałóż na kanapkę lub wlej do szklanki. Przetwory z borówki amerykańskiejWystarczy koszyk pełen świeżych borówek amerykańskich, cukier, cytryna i kilka dodatków. Na bazie tak prostych składników wyczarujemy przetwory, które mają szansę ekspresowo zniknąć ze słoików. Jeśli jednak uda nam się zachować kilka do zimy, z pewnością docenimy smak dojrzałych owoców w mroźny, śnieżny i męczący dzień. Przedstawiamy przepisy przyjazne nawet początkującym.
Gotuję w wodzie z cukrem i cytryną. Ulubiony kompot całej rodzinyTradycja przygotowywania przetworów na zimę jest przekazywana w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. Słoiki pełne ogórków, pieczarek, domowych dżemów czy konfitur stoją rzędami w domowej spiżarni. W tym roku warto wzbogacić zapasy także o kompot jabłkowy. Podpowiadamy sprawdzony przepis na jesienno-zimowy rarytas.
Bez zastanowienia sięgam po taki koperek. Daje gwarancję smakowitych ogórkówSezon na pracowite kiszenie ogórków nie tylko porządnie wystartował, ale pierwsi szczęśliwcy już zajadają się chrupiącymi przetworami. W każdym domu i pod okiem różnych gospodyń przygotujemy ten rarytas nieco inaczej. Jest jednak kilka składników, które muszą się znaleźć w zalewie i nie podlegają dyskusji. Jednym z nich jest koper, choć wybór odpowiedniego rodzaju często może nie być zbyt oczywisty. Jaki lepiej wykorzystać – świeży, a może suszony?
3 patenty na rozkoszowanie się papierówkami w zimie. Przetwory jak u babciJabłka papierówki to owoce, które większości kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa i bieganiem po babcinym ogrodzie. Niewielki rozmiar, chrupiący i słodkawy miąższ na stałe zapisały się w pamięci dzieci, które przez lata zdążyły dorosnąć. Walorami papierówek możemy rozkoszować się w lipcu oraz sierpniu. Choć wystarczy z przyjemnością wgryźć się w świeżo zerwane jabłuszka, warto odłożyć kilka kilogramów na domowe przetwory. Ich smak docenimy szczególnie zimą.
Jak wykorzystać kilogramy świeżych wiśni? Smakowite przetwory, nie tylko na jesień i zimęWiśnie to na tyle uniwersalne owoce, że przygotujemy z nich niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Wybornie smakują w dżemach i konfiturach, rozlewają się słodką nutą na języku w postaci gęstego soku, a wyciągnięte z zalewy nadają charakteru mięsom czy pasztetom. Jak w pełni wykorzystać sezon dorodnych wiśni? Podpowiadamy trzy przepisy idealne na start.
Jędrne ogórki w zalewie z kurkumy. Przysmak do letnich posiłkówLato to czas zajadania się kupionymi na targu lub zerwanymi w ogródku świeżymi ogórkami. Idealnie chrupiące, dojrzewające w słońcu i pełne smaku warzywa stanowią nie tylko zdrową przekąskę, ale także dodatek do posiłku. W lipcu możemy także przygotować ogórki w zalewie z kurkumy, które przypomną smakiem długie dni spędzane na świeżym powietrzu. Chcesz wypróbować sprawdzony przepis? Czytaj dalej.
Dlaczego ogórki kiszone syczą? Taki nalot powinien wzbudzić twoje obawySezon na robienie ogórków kiszonych już się rozpoczął. Przygotowanie ich wydaje się banalne, jednak nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Szczególne obawy wzbudza syczenie po odkręceniu słoika. Dlaczego słoiki z ogórkami syczą? Wyjaśniamy, jak sprawdzić, czy przetwory się nie zepsuły.
Zaskocz znajomych na grillu. Nietypowy sos zastąpi ketchup i musztardęPlanujesz grilla ze znajomymi i chcesz ich zaskoczyć zupełnie nowym smakiem? Zdobądź kilogram czereśni i skorzystaj z poniższego przepisu, a przyjaciele i rodzina długo będą wspominać smak sosu do mięsa, który podałaś zamiast (lub obok) typowego ketchupu i przewidywalnej musztardy.
Zanim wypełnisz je przetworami, pozbądź się z nich uporczywego kleju i zapachuDomowe przetwory zamknięte na długie miesiące w słoikach i schowane w spiżarni, to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie doskonały smak i jakość produktów. Słoiki z zamarynowanymi lub kiszonymi ogórkami, różnego rodzaju dżemy i powidła, trzeba najpierw odpowiednio oznaczyć, aplikując odpowiednie naklejki z opisem. Co zrobić, gdy ponownie wykorzystany słoik zawiera zaschnięty klej po naklejkach, w miejsce którego powinno trafić nowe oznaczenie?
Nie zwlekaj ze zbiorami. Eksplozja cennych wartości po pierwszych przymrozkachJuż w Mezopotamii uważano śliwę tarninę za roślinę świętą. Starożytni Rzymianie zajadali się suszonymi owocami przy problemach z żołądkiem i jelitami. Lekarze greccy stosowali wyciśnięty sok w walce z czerwonką bakteryjną. Współczesna fitoterapia coraz mocniej zwraca uwagę na cenne właściwości rośliny. Kiedy udać się na pierwsze zbiory owoców tarniny i co z nich przygotować? Podpowiadamy.
Sezonowy kalafior w ponadczasowej zalewie curry. Podkręci smak zimowych obiadówJak podbić serca miłośników kalafiorów bez serwowania ich w wersji tradycyjnej? Doskonałą alternatywą jest nieco pikantny, aromatyczny i orientalny kalafior w przyprawie curry. Szybko podbija kubki smakowe, a jego zapasy niemal w okamgnieniu znikają z półek w spiżarni. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Nie przegap tego momentu. To najlepszy czas na zebranie pysznej roślinyPrzełom września i października to idealny moment na zbieranie pigwy, z której warto przyrządzić kilka doskonałych smakołyków. Podpowiadamy jak rozpoznać tę roślinę, po którą odmianę sięgnąć i jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni.
Słodka żurawina w słoikach: Zimowy rarytas do mięs i deserówWiosna, lato oraz jesień rozpieszczają nas bogactwem owoców i warzyw. Tego samego nie można powiedzieć o zimie, która utrudnia dostęp do wielu składników. Jeśli nie chcemy rezygnować z ulubionych przysmaków, już teraz przygotujmy domową konfiturę z żurawiny, która podbije smak dań mięsnych, świetnie komponuje się z serami, a także wzbogaca rozgrzewające herbaty. Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Wymazuje widoczne oznaki starzenia, działa antyseptycznie. Dereń jadalny – jesienny król przetworówDereń jadalny zachwyca morzem kwiatów już wczesną wiosną. Na jego owoce trzeba jednak poczekać do lipca, choć specjaliści doradzają, by z ich zrywaniem wstrzymać się jeszcze do października. Tym sposobem zyska czas na wygrzanie się w ciepłych promieniach słońca, a nawet może delikatnie przemarznąć podczas pierwszych chłodnych nocy. Takie owoce skumulują w sobie najwięcej smaku, który uwolni się w apetycznych przetworach.
Genialne połączenie smaków. Sałatka, która znika szybciej niż mieloneJednym z chętniej przygotowywanych dań obiadowych są kotlety mielone, podawane z parującymi ziemniakami oraz ćwikłą. Zwolennikom tradycji, którzy mają ochotę na mały eksperyment kulinarny, polecamy przygotowanie obłędnej sałatki z buraków oraz cukinii, która nie tylko uzupełnia, ale dodatkowo podbija smak doskonale znanych dań mięsnych. Jak przygotować ją w domu? Podpowiadamy.
Zamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimną zadziała jak wehikuł czasuWrzesień to doskonały miesiąc na przyrządzenie przetworów, których smak przeniesie nas zimą do okresu letniego, gdy warzywa i owoce z przydomowego ogródka smakują najlepiej. Jedną z propozycji na weki, jest sos pomidorowo-paprykowy, będący doskonałym dodatkiem do dań na zimno i ciepło.
Szykujesz zapasy w słoikach na zimę? Oto żelazna lista zasad GIS-uWrzesień to czas na robienie różnego rodzaju warzywnych przetworów na zimę. Zamykając w słoikach smak lata, trzeba jednak mieć na uwadze własne bezpieczeństwo. Istnieje kilka zasad, dzięki którym można mieć pewność, że przygotowane przetwory nie zaszkodzą zdrowiu. O czym trzeba pamiętać?