Konfitura z malin i borówek
Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę.
Składniki:
- 500 g malin
- 300 g borówek
- 300 g cukru sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały.
2. Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu).
3. Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików. Zakręć, postaw do góry dnem.
Wersja bez cukru: Zastąp go szczyptą soli himalajskiej. Owoce gotuj w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, 2-3 godziny. Pozwól, by naturalny cukier uwolnił się z owoców.