Konfitura z malin i borówek

Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę.

Składniki:

  • 500 g malin
  • 300 g borówek
  • 300 g cukru sok z połówki cytryny

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały.

2. Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu).

3. Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików. Zakręć, postaw do góry dnem.

Wersja bez cukru: Zastąp go szczyptą soli himalajskiej. Owoce gotuj w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, 2-3 godziny. Pozwól, by naturalny cukier uwolnił się z owoców.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje