Konkurencja dla jajecznicy i omletu. Danie z jajek wygląda i smakuje obłędnie

Joanna Leśniak

Oprac.: Joanna Leśniak

Aktualizacja
Szakszuka to pomysł na niebanalny posiłek
Szakszuka to pomysł na niebanalny posiłek123RF/PICSEL

Czym jest szakszuka?

Jak przygotować pomidory do szakszuki?

Jak zrobić dobrą szakszukę? Przepis, który zawsze się udaje

  • 2-3 pomidory
  • 2 jajka
  • pół łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  1. Na niewielkiej patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dorzuć przygotowane według wcześniejszych wskazówek pomidory. Przypraw solą, pieprzem, wybraną papryką oraz oregano.
  3. Wszystkie wymieszaj i smaż na średnik ogniu przez około 4 minuty.
  4. Przy pomocy łyżki zrób dwa wgłębiania w smażących się pomidorach. Wbij jajka.
  5. Przykryj i duś jeszcze przez 3 minuty. Białka powinny być widoczne ścięte.
  6. Przed podaniem na wierzchu potrawy ułóż bazylię lub natkę pietruszki.