Kopiec z mięsem i kaszą
Dla wszystkim miłośników dań z kalafiora.

Składniki
- 1 kalafior
- 20 dag mięsa mielonego
- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy perłowej grubej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki selera
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- po 1 łyżeczce kurkumy i tymianku
- 1 łyżka stopionego masła
- 8 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kalafior umyj, włóż do wrzątku ze szczyptą cukru i soli. Gotuj 8 minut, wyjmij, osącz. Wytnij głąb, nie nacinając różyczek kalafiora. 2. Bułkę namocz w śmietance. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na grube wiórki. Zeszklij na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną cebulą. Mięso wymieszaj z kaszą, jajkiem, odciśniętą kajzerką, marchewką, cebulą i natką selera. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Masę nałóż pomiędzy różyczki i w miejsce głąba. Masło wymieszaj z kurkumą i tymiankiem, posmaruj kalafior. 3. Ziemniaki wyszoruj i głęboko ponacinaj co 2-3 mm. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Ziemniaki włóż do formy, przykryj folią. Kalafior ułóż w naczyniu do zapiekania (farszem do dołu), przykryj. Piecz 35 minut w 180°C