Kopiec z mięsem i kaszą
Dla wszystkim miłośników dań z kalafiora.
Sposób przygotowania
1. Kalafior umyj, włóż do wrzątku ze szczyptą cukru i soli. Gotuj 8 minut, wyjmij, osącz. Wytnij głąb, nie nacinając różyczek kalafiora.
2. Bułkę namocz w śmietance. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na grube wiórki. Zeszklij na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną cebulą. Mięso wymieszaj z kaszą, jajkiem, odciśniętą kajzerką, marchewką, cebulą i natką selera. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Masę nałóż pomiędzy różyczki i w miejsce głąba. Masło wymieszaj z kurkumą i tymiankiem, posmaruj kalafior.
3. Ziemniaki wyszoruj i głęboko ponacinaj co 2-3 mm. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Ziemniaki włóż do formy, przykryj folią. Kalafior ułóż w naczyniu do zapiekania (farszem do dołu), przykryj. Piecz 35 minut w 180°C