Reklama

Reklama

Kopiec z mięsem i kaszą

Dla wszystkim miłośników dań z kalafiora.

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy perłowej grubej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • po 1 łyżeczce kurkumy i tymianku
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafior umyj, włóż do wrzątku ze szczyptą cukru i soli. Gotuj 8 minut, wyjmij, osącz. Wytnij głąb, nie nacinając różyczek kalafiora. 

2. Bułkę namocz w śmietance. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na grube wiórki. Zeszklij na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną cebulą. Mięso wymieszaj z kaszą, jajkiem, odciśniętą kajzerką, marchewką, cebulą i natką selera. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Masę nałóż pomiędzy różyczki i w miejsce głąba. Masło wymieszaj z kurkumą i tymiankiem, posmaruj kalafior. 

3. Ziemniaki wyszoruj i głęboko ponacinaj co 2-3 mm. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Ziemniaki włóż do formy, przykryj folią. Kalafior ułóż w naczyniu do zapiekania (farszem do dołu), przykryj. Piecz 35 minut w 180°C

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje