Kopytka

Smakują każdemu!

Kopytka
Kopytka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • kilka łyżek mąki pszennej w zależności od wilgotności ziemniaków
  • sól

Przygotowanie

1 Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie (mogą być także ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia). Zgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajko, oliwę lub olej, szczyptę soli i mąkę.

2 Jeśli ciasto się bardzo klei, dodaj więcej mąki. Uformuj z ciasta wałeczki, spłaszcz i potnij na 2-3 cm ukośne kawałki. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj po wypłynięciu 3 minuty. Podawaj okraszone masłem lub tartą bułką z masłem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas