Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę123RF/PICSEL

Ciasto na andrzejki. Goście będą zachwyceni

Zobacz również:

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają
Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają123RF/PICSEL

Prosty jabłecznik z budyniem. Goście szybko poproszą o dokładkę

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklankę cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka jajka kurzego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 dużych jabłek - najlepiej Szarą Renetę lub inne, ale lekko kwaskowe.
  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Pośrodku zrób dołek, do którego wlej kolejno żółtka. Całość zagnieć na jednolite, sprężyste ciasto.
  2. 1/3 przygotowanego ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36x21 cm. Wyłóż też boki na wysokość około 2 cm. Jeśli ciasto się rwie, nie obawiaj się sklejania go palcami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne. Równomiernie rozłóż na cieście.
  4. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze gorący wylej na jabłka.
  5. Wyjmij z zamrażarki umieszczone w niej wcześniej ciasto. Zetrzyj na tarce lub porwij w dłoniach i rozłóż na budyniu.
  6. Ciasto przełóż do piekarnika. Piec przez 50-60 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180 st. C. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaINTERIA.TVInteria.tv