Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę

Co się piecze na andrzejki? Jedni spędzają godziny na formowaniu ciasteczek z wróżbą, zaś inni wertują książki kucharskie w poszukiwaniu ciasta idealnego. Odrzuć w kąt skomplikowane przepisy na piętrowe torty i zapomnij o długich godzinach spędzonych na truchleniu o upieczony w środku sernik. Na andrzejki zawsze piekę proste, sprawdzone ciasto z sezonowych składników. Dom wypełnia się aromatem, a goście zawsze proszą o dokładkę.

Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę123RF/PICSEL

Ciasto na andrzejki. Goście będą zachwyceni

Andrzejkowy wieczór, pełen wróżb i magii, jest jedną z lepszych okazji do spotkań z przyjaciółmi. Kiedy długie wieczory wręcz zachęcają, by zostać w domu i napawać się przytulną atmosferą, nic nie stoi na przeszkodzie, by zabawę zorganizować w zaciszu własnych czterech ścian. Co jednak podać gościom, by ich zaskoczyć?

Nieco chłodniejsze miesiące zmuszają do poszukiwania kreatywnych kuchennych rozwiązań. Nie ma już bowiem mowy o świeżych owocach - wiśniach, truskawkach czy malinach - na bazie których dotąd bez przeszkód przygotować można było smaczne, bezowe chmurki czy biszkoptowe ciasta z galaretką. Nie oznacza to jednak, że w spiżarce nie czekają sezonowe produkty, które zazwyczaj traktowane bywają nieco po macoszemu. Tymczasem z niewielką pomocą mogą zamienić się w prawdziwie królewski, zachwycający nawet najbardziej wymagające podniebienie wypiek.

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają

Tradycyjna szarlotka, chociaż wraz z nadejściem jesieni staje się punktem obowiązkowym w słodkim menu niemal każdej kucharki, przez wielu traktowana bywa jako ciasto przygotowywane w ostateczności - najczęściej wtedy, kiedy jabłka w piwnicy proszą o to, by po nie sięgnąć. Tymczasem może zaskoczyć swoim smakiem, mocno rozprawiając się z łatką "zwyczajnej". Czas docenić więc jej walory - szczególnieszczególnie że te dojrzeli już zagraniczni turyści.

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają
Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają123RF/PICSEL

Chociaż jabłecznik wydaje się nieco pracochłonny, ostateczny smak wynagrodzi długie minuty spędzone w kuchni. Pod warunkiem, że wzbogacimy go niepozornym, ale mocno odmieniającym aromat ciasta dodatkiem. Wraz z nadejściem końcówki listopada zawsze przygotowuję szarlotkę z budyniową nutą - serwując ją kolejno podczas andrzejkowej kolacji. Goście zawsze doceniają jej smak.

Prosty jabłecznik z budyniem. Goście szybko poproszą o dokładkę

Jabłecznik z budyniową nutą za sprawą dodatku budyniu podkreśla smak owoców waniliowym aromatem. Jest przy tym kruchy i wręcz rozpływa się w ustach. Aż żal nie spróbować. Potrzebować będziemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklankę cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka jajka kurzego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 dużych jabłek - najlepiej Szarą Renetę lub inne, ale lekko kwaskowe.
  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Pośrodku zrób dołek, do którego wlej kolejno żółtka. Całość zagnieć na jednolite, sprężyste ciasto.
  2. 1/3 przygotowanego ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36x21 cm. Wyłóż też boki na wysokość około 2 cm. Jeśli ciasto się rwie, nie obawiaj się sklejania go palcami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne. Równomiernie rozłóż na cieście.
  4. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze gorący wylej na jabłka.
  5. Wyjmij z zamrażarki umieszczone w niej wcześniej ciasto. Zetrzyj na tarce lub porwij w dłoniach i rozłóż na budyniu.
  6. Ciasto przełóż do piekarnika. Piec przez 50-60 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180 st. C. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas