Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Szybkie, smaczne ciasto na andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę123RF/PICSEL

Ciasto na andrzejki. Goście będą zachwyceni

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają

Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają
Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają123RF/PICSEL

Prosty jabłecznik z budyniem. Goście szybko poproszą o dokładkę

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklankę cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka jajka kurzego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 dużych jabłek - najlepiej Szarą Renetę lub inne, ale lekko kwaskowe.
  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Pośrodku zrób dołek, do którego wlej kolejno żółtka. Całość zagnieć na jednolite, sprężyste ciasto.
  2. 1/3 przygotowanego ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36x21 cm. Wyłóż też boki na wysokość około 2 cm. Jeśli ciasto się rwie, nie obawiaj się sklejania go palcami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne. Równomiernie rozłóż na cieście.
  4. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze gorący wylej na jabłka.
  5. Wyjmij z zamrażarki umieszczone w niej wcześniej ciasto. Zetrzyj na tarce lub porwij w dłoniach i rozłóż na budyniu.
  6. Ciasto przełóż do piekarnika. Piec przez 50-60 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180 st. C. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaINTERIA.TVInteria.tv