Kopytka

Gotowe podawaj jako dodatek do pieczeni. Kopytka wybornie smakują serwowane z sosami np. grzybowym, cebulowym, pieczeniowym

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- 30 dag mąki wrocławskiej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- jajko, tłuszcz, sól

Przygotowanie:

1. Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości, potłucz, przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostygnięcia. 2. Następnie połącz z mąką, jajkiem i solą. Szybko zagnieć ciasto o jednolitym przekroju. 3. Formowanie kopytek: ciasto podziel na trzy porcje. Z każdej kolejno uformuj wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszcz szerokim nożem i pokrój na skośne kluski. Kopytka wrzucaj na posolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu. Przemieszaj, gotuj 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe polej tłuszczykiem ze skwarkami i podawaj jako dodatek do pieczeni. Kopytka wybornie smakują serwowane z sosami np. grzybowym, cebulowym, pieczeniowym. Czas przygotowania: 90 minut Wartość kaloryczna 1 porcji: 345 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas