Kopytka babuni (po 3. roku)

Dzieci zazwyczaj uwielbiają dania mączne. Dzisiaj w naszym przepisie kopytka. Robi się je szybko, a smakują doskonale.

Kopytka możesz posypać świeżym koperkiem.
Kopytka możesz posypać świeżym koperkiem. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, przetrzyj przez sito i zaczekaj, aż ostygną.

2. Jajko sparz wrzątkiem, oddziel żółtko od białka.

3. Z ziemniaków, żółtka i mąki (pszennej i ziemniaczanej) zagnieć ciasto. Uformuj z niego długi wałek o grubości ok. 1,5 cm, a następnie pokrój go ukośnie na kawałki o długości ok. 1 cm.

4. Kopytka wkładaj do wrzącej wody. Zaczekaj, aż wypłyną, gotuj jeszcze chwilę i odcedź. Podawaj z mięsem i surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas