Kopytka z ryżem i leśnymi grzybami
Pomysł na kopytka
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 8 łyżek ryżu (wcześniej ugotowanego na sypko)
- 1 duża marchewka
- 40 dag leśnych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek)
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 2-4 łyżki stopionego masła do polania dania
- 2 łyżki oleju do duszenia grzybów
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i duś na małym płomieniu do miękkości. Ziemniaki obierz, zalej posoloną wodą i gotuj 25 minut. Odcedź, odsącz i ostudź
Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę do mięsa. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych otworach.
Grzyby pokrój na małe kawałki. Masę ziemniaczaną zmieszaj z ryżem, mąką, grzybami, marchewką
oraz jajkiem. Posól i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój na ukośne kluski.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Kopytka wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.