Kopytka ze smażoną dynią

Pyszna kuchnia wegetariańska.

Składniki:

- 0,5 kg dyni,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Uformować wałeczek, kroić ukośnie. Gotowe kopytka ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kopytka i dynię nadziewać na przemian na szpadki, oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać.
Czas przygotowania 1 h 30 min. plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: dynia | kluski

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje