Składniki: - 0,5 kg dyni, - 0,5 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - olej do smażenia, - kilka gałązek tymianku Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Uformować wałeczek, kroić ukośnie. Gotowe kopytka ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kopytka i dynię nadziewać na przemian na szpadki, oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać. Czas przygotowania 1 h 30 min. plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 6 osób.