Kotleciki po szwedzku

Kto raz ich skosztował, najprawdopodobniej nie zapomni tego smaku. Przygotowanie słynnych mini-kotlecików po szwedzku nie przysparza większych trudności, a efekt zachwyci każdego domownika.

Można je serwować z rozmaitymi dodatkami, pasują m.in. do ziemniaków pieczonych, frytek czy kasz
Można je serwować z rozmaitymi dodatkami, pasują m.in. do ziemniaków pieczonych, frytek czy kasz123RF/PICSEL

1. Suchą bułkę kruszymy i w większym naczyniu namaczamy w mleku.

2. Cebulę i boczek kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia (nadmiar tłuszczu zostawiamy na patelni) i dodajemy do naczynia, w którym jest bułka z mlekiem. 

3. Dodajemy mięso mielone, jajka, przyprawy, łączymy wszystko razem, wyrabiamy kotlety. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. 

4. Pulpeciki obgotowujemy w bulionie (ok. 30 minut), po czym smażymy na maśle ok. 2-3 minut, gotowe posypujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas