Kotleciki rybne i duszona jarzynka
Zdrowsze niż paluszki rybne.
Przygotowanie
1. Filety rozmroź, pozostaw do ocieknięcia, a potem zmiksuj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z masą rybną. Dodaj 3 łyżki bułki tartej i 1 jajko. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i przyprawą do ryb.
2. Powstałą masę rozsmaruj na tacce lub większym talerzu, wstaw do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyjmij i foremką w kształcie ryby wytnij kotlety. Możesz też uformować rybki w rękach.
3. Gotowe kotleciki obtocz w mące. W miseczce roztrzep 2 jajka. Do drugiej miseczki wsyp pozostałą bułkę. Kotleciki zanurzaj w jajku, a potem obtaczaj w bułce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
4. Mrożonkę obgotuj we wrzątku, odcedź. Podduś na maśle. Dopraw vegetą do smaku. Podawaj razem z usmażonymi kotlecikami z ryby.
Możesz je wprowadzić do diety dziecka już w 6-7 miesiącu życia (upewnij się jednak, czy maluch nie ma na nie alergii). Wartościowe odżywczo będą zarówno gatunki słodkowodne jak i morskie. Unikaj jednak podawania maluchowi pangi oraz ciężkostrawnej ryby maślanej.