Kotleciki z cukinii i ziemniaków
Cukinia i ziemniak - duet doskonały.
Składniki:
- 60 dag cukinii
- 1 pęczek koperku
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- 5 dag żółtego sera (np. ementaler), olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię obierz, przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz solą i odstaw na kilka minut. W tym czasie opłucz i osusz koperek. Oderwij piórka od łodyżek, posiekaj.
2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z odciśniętą cukinią. Dodaj posiekaną cebulę, jajka, 2 łyżki bułki tartej oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Formuj niewielkie kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.