Kotleciki z czosnkiem
Nie masz pomysłu na obiad dla swojej rodziny? Przychodzimy ci z pomocą!
Przyszedł czas na oswojenie maluszka z czosnkiem. Wprowadzaj go ostrożnie, gdyż w dużych ilościach może podrażnić żołądek malucha. Jeśli twoje dziecko ma lub miało problemy z brzuszkiem nie podawaj czosnku do około 18 miesiąca. Najlepiej skonsultować się z pediatrą czy nie ma przeciwwskazań na dodawanie go do potraw. Kupując czosnek sprawdzaj jego pochodzenie! Najlepiej kupować ten, który pochodzi z Polski. Kotlecik daj maluszkowi do rączki, by mógł sam sobie go jeść.
Kotleciki z czosnkiem (serwować po 11. miesiącu)
Składniki:
- 100 g indyka
- 1/4 bułki
- łyżka pietruszki
- plaster cebuli
- 1/3 ząbka czosnku (wyciśniętego)
- białko
- łyżka lub dwie drobnej kaszki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij.
- Przez maszynkę zmiel: mięso, cebulę, pietruszkę i bułkę.
- Do masy dodaj białko, czosnek oraz kaszkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i smaż z obu stron aż się zarumienią.
- Podawaj obiad maluszkowi np. z buraczkami na ciepło i ziemniaczkami.
SMACZNEGO!