Kotleciki z sezamem

Kotleciki z gotowanych ziemniaków.

Sezam sprawi, że twoje dania będą miały obłędny smak i konsystencję!
Sezam sprawi, że twoje dania będą miały obłędny smak i konsystencję!123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:

- 1/2 kilograma ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 10 łyżek ziaren sezamowych,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia, sól, pieprz.

Przyrządzanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Wymieszać ziemniaki z usmażoną cebulą, 2 jajkami, 3 łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami ziarna sezamowego oraz solą i pieprzem. Z masy tej uformować kotleciki, obtoczyć je w mące, jajku, tartej bułce i ziarnach sezamowych. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kotleciki obsmażać na nim ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie najlepiej smakuje, podane z sosem grzybowym lub z sałatą.
1 porcja - 300 kcal

Czas przygotowania: 55 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas