Kotleciki z sezamem
Kotleciki z gotowanych ziemniaków.

Składniki na 8 porcji:
- 1/2 kilograma ziemniaków, - 1 cebula, - 3 jajka, - 2 łyżki oleju, - 10 łyżek ziaren sezamowych, - pół szklanki cukru, - 4 łyżki mąki, - 4 łyżki tartej bułki, - olej do smażenia, sól, pieprz.
Przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Wymieszać ziemniaki z usmażoną cebulą, 2 jajkami, 3 łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami ziarna sezamowego oraz solą i pieprzem. Z masy tej uformować kotleciki, obtoczyć je w mące, jajku, tartej bułce i ziarnach sezamowych. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kotleciki obsmażać na nim ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie najlepiej smakuje, podane z sosem grzybowym lub z sałatą. 1 porcja - 300 kcal
Czas przygotowania: 55 minut