Kotleciki ziemniaczane
Lekkie i smaczne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2,5 łyżki mąki
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- olej
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- bułka tarta
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Masło rozpuść w rondelku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju.
2. Ziemniaki, mascarpone, masło, jajka, mąkę, suszony rozmaryn, sól i pieprz dokładnie wymieszaj. Formuj owalne kulki, spłaszcz je delikatnie dłonią, obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Gotowe dekoruj gałązką świeżego rozmarynu. Podawaj do gulaszu, sosu grzybowego lub jako dodatek do warzyw.