Kotlet schabowy w sosie cydrowym
Schab trochę inaczej!
Składniki na 4 porcje:
- 3 cebule
- 3 jabłka
- 3 łyżki oleju
- 4 plastry schabu
- Pół pęczka tymianku
- Łyżka mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 300 ml cydru
- Sól, pieprz
- 50 g masła
- 60 g białego pieczywa
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy
Składniki:
Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kotlety z obu stron, przełożyć do brytfanny. Dołożyć cebulę i jabłka, posypać połową posiekanego tymianku. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę i przesmażyć. Dolać bulion i cydr, zagotować, doprawić solę i pieprzem. Wlać do kotletów. Brytfannę przykryć folią aluminiową. Zapiekać w 200 st. C przez 30 minut. Pieczywo, kwiaty lawendy i tymianek zmiksować i przesmażyć na maśle, posypać zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia. Przez ostatnie 15 minut zapiekać bez przykrycia.