Reklama

Reklama

Kotlet schabowy w sosie cydrowym

Schab trochę inaczej!


Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 plastry schabu
  • Pół pęczka tymianku
  • Łyżka mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml cydru
  • Sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 60 g białego pieczywa
  • 1 łyżeczka kwiatów lawendy

Składniki:

Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kotlety z obu stron, przełożyć do brytfanny. Dołożyć cebulę i jabłka, posypać połową posiekanego tymianku. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę i przesmażyć. Dolać bulion i cydr, zagotować, doprawić solę i pieprzem. Wlać do kotletów. Brytfannę przykryć folią aluminiową. Zapiekać w 200 st. C przez 30 minut. Pieczywo, kwiaty lawendy i tymianek zmiksować i przesmażyć na maśle, posypać zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia. Przez ostatnie 15 minut zapiekać bez przykrycia.  

Dowiedz się więcej na temat: mięsa | schab | cydr | Kotlet schabowy w sosie cydrowym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje