Kotlety drobiowe
Kotlety mięsno-warzywne z dodatkiem płatków jaglanych. Bardzo aromatyczne, sycące i, co ważne, nieskomplikowane w przygotowaniu.

Składniki
- 400 g mięsa z indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków jaglanych do środka kotletów + do obtaczania
- olej roślinny do smażenia
- 1 cebula
- 1 marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki lub ugotowana np. z zupy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy
- mielone ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra,
- 2 łyżki posiekanego kopru
1. Oczyszczamy i kroimy mięso. Kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek. Wkładamy do maszynki do mielenia mięsa naprzemiennie: pokrojone mięso, marchewkę, cebulę i czosnek, mielimy. 2. Do zmielonych składników dodajemy jajko i przyprawy, następnie wsypujemy płatki jaglane. Wszysko dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotlety. Posypujemy je pozostałymi płatkami. Smażymy na oleju po kilka minut z obu stron na średnim ogniu, do zrumienienia.