Kotlety jagnięce z warzywami

Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc.

Składniki dla 4 osób:

  • 8 kotletów jagnięcych z kostką
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek kolendry
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • olej
  • 10 dag fasoli Jaś
  • 20 dag fasoli szparagowej
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek wody

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. W moździerzu rozetrzyj dwa ząbki czosnku, pieprz, kolendrę, zioła prowansalskie, ostrą paprykę w proszku i oliwę. Natrzyj tym umyte kotlety i odstaw na pół godziny.

2. Ułóż w brytfance cztery nieobrane ząbki czosnku, umytą i pokrojoną fasolę szparagową i podgotowaną fasolę Jaś. Mięso wytrzyj z nadmiaru przypraw i obsmaż na oleju. Przełóż do fasoli, posól, dodaj masło, 2 listki laurowe. Zalej śmietaną wymieszaną z musztardą i wodą. Piecz pod przykryciem w temp. 180 °C, aż fasola zmięknie. Podawaj z kopytkami lub ziemniakami.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje