Kotlety jagnięce z warzywami
Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc.
Składniki dla 4 osób:
- 8 kotletów jagnięcych z kostką
- 6 ząbków czosnku
- 5 ziarenek kolendry
- zioła prowansalskie
- ostra papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- olej
- 10 dag fasoli Jaś
- 20 dag fasoli szparagowej
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- 5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
1. Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. W moździerzu rozetrzyj dwa ząbki czosnku, pieprz, kolendrę, zioła prowansalskie, ostrą paprykę w proszku i oliwę. Natrzyj tym umyte kotlety i odstaw na pół godziny.
2. Ułóż w brytfance cztery nieobrane ząbki czosnku, umytą i pokrojoną fasolę szparagową i podgotowaną fasolę Jaś. Mięso wytrzyj z nadmiaru przypraw i obsmaż na oleju. Przełóż do fasoli, posól, dodaj masło, 2 listki laurowe. Zalej śmietaną wymieszaną z musztardą i wodą. Piecz pod przykryciem w temp. 180 °C, aż fasola zmięknie. Podawaj z kopytkami lub ziemniakami.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny