Kotlety nadziewane serem
Z sałatką z papryki.
- 4 kotlety wieprzowe (po ok.. 150 g),
- sól,
- pieprz,
- 150 g greckiego sera Halloumi ,
- 4 gałązki bazylii,
- 4 suszone, marynowane pomidory (ze słoika),
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 czerwone cebule,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 6 łyżek octu,
- ok. 1/2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w plasterki. Listki bazylii oberwać. Na połowie każdego kotleta układać przygotowane składniki i po suszonym pomidorze. Kotlety składać na pół i spinać wykałaczkami. Opiekać obracając na rozgrzanym grillu przez 8-10 minut. Przy ostatni obróceniu kotlety posmarować oliwą z oliwek i ewentualnie obłożyć pozostałymi listkami bazylii.
Na sałatkę: paprykę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Liście sałaty oderwać od głąbu, umyć i dobrze osączyć. Ocet przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać olej. Tak przygotowaną marynatą zalać przygotowane składniki sałatki. Podawać do kotletów.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal