Kotlety po myśliwsku
Z dodatkiem warzyw smakują wyśmienicie

Składniki
- 4-5 kotletów ze schabu karkowego (lub z szynki dzika)
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka owoców jałowca + kilka do dekoracji
- 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól ziołowa
- pieprz
- 1 czubata łyżka smalcu
Sposób przygotowania
1. Kotlety umyj i osusz, lekko rozbij tłuczkiem. Jałowiec (1 łyżkę) utrzyj w moździerzu. Kotlety posmaruj powidłami, posyp jałowcem, oprósz solą i pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce. Warzywa oczyść, pokrój na małe kawałeczki. Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z rozmarynem i gałką. 2. Kotlety obsmaż z każdej strony na średnio rozgrzanym smalcu. Przesuń je na bok patelni, a na środek nałóż warzywa. Zmniejsz ogień, wrzuć czosnek z przyprawami i wlej wino. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 40 minut (aż mięso będzie całkowicie miękkie). 3. Wyjmij mięso. Sos zmiksuj (wcześniej wyjmij gałązki rozmarynu). Jeśli jest za gęsty, możesz go rozrzedzić niewielką ilością wrzątku lub gorącego bulionu. Za rzadki sos zagęść, dodając np. tartą bułkę i ponownie miksując. Włóż mięso, wsyp pozostały jałowiec, mocno podgrzej i podawaj.