Kotlety rybne
Wypróbuj nasz przepis na smaczne ryby. Lepiej zrobić małe kotleciki (np. po dwa na osobę) niż duże – nie będą się rozpadać przy smażeniu i obracaniu.
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetów rybnych (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
- 1 cebula
- bułka tarta
- 4 jajka
- 2 szklanki kruszonych płatków kukurydzianych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
1. Trzy jajka ugotować na twardo. Ryby rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć. Zemleć wraz z cebulą.
2. Do zmielonej ryby dodać surowe jajko i bułkę tartą (tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jajka ostudzić, obrać, pokroić i dodać do masy rybnej. Wyrobić.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety. Panierować w płatkach kukurydzianych, kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po kilka minut z każdej strony. Osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Udekorować gałązkami kopru, podawać z warzywami.