Reklama

Reklama

Kotlety rybne

Wypróbuj nasz przepis na smaczne ryby. Lepiej zrobić małe kotleciki (np. po dwa na osobę) niż duże – nie będą się rozpadać przy smażeniu i obracaniu.

Składniki na 4 porcje:


  • 80 dag filetów rybnych (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • 2 szklanki kruszonych płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek koperku

Reklama


Przygotowanie:

1. Trzy jajka ugotować na twardo. Ryby rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć. Zemleć wraz z cebulą.

2. Do zmielonej ryby dodać surowe jajko i bułkę tartą (tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jajka ostudzić, obrać, pokroić i dodać do masy rybnej. Wyrobić.

3. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety. Panierować w płatkach kukurydzianych, kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po kilka minut z każdej strony. Osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Udekorować gałązkami kopru, podawać z warzywami.

Dowiedz się więcej na temat: ryba

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje