Kotlety z kaszy i ciecierzycy

Nie tylko dla wegetarian!

Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy123RF/PICSEL

Kaszę kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Odparować i ostudzić.

Ciecierzycę dokładnie odcedzić i zblendować ale nie na gładką konsystencję. Zmiksować też przez chwilę kaszę jaglaną.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać rozdrobniony czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze przez około minutę.

Przełożyć do pojemnika i chwilę zmiksować.

Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę, doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, czarnuszkę i wymieszać składniki na jednolitą masę.

Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas