Kotlety z kaszy i ciecierzycy
Nie tylko dla wegetarian!

Składniki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy
- suszonego oregano i słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki czarnuszki (opcjonalnie)
- masło klarowane
Kaszę kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Odparować i ostudzić.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić i zblendować ale nie na gładką konsystencję. Zmiksować też przez chwilę kaszę jaglaną.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać rozdrobniony czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze przez około minutę.
Przełożyć do pojemnika i chwilę zmiksować.
Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę, doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, czarnuszkę i wymieszać składniki na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.