Reklama

Reklama

Kotlety z kaszy i ciecierzycy

Nie tylko dla wegetarian!

Składniki

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy
  • suszonego oregano i słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki czarnuszki (opcjonalnie)
  • masło klarowane

Kaszę kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Odparować i ostudzić.

Reklama

Ciecierzycę dokładnie odcedzić i zblendować ale nie na gładką konsystencję. Zmiksować też przez chwilę kaszę jaglaną. 

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać rozdrobniony czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze przez około minutę.

Przełożyć do pojemnika i chwilę zmiksować.

Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę, doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, czarnuszkę i wymieszać składniki na jednolitą masę.

Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje