Kotlety z kaszy i ciecierzycy
Nie tylko dla wegetarian!
Kaszę kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Odparować i ostudzić.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić i zblendować ale nie na gładką konsystencję. Zmiksować też przez chwilę kaszę jaglaną.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać rozdrobniony czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze przez około minutę.
Przełożyć do pojemnika i chwilę zmiksować.
Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę, doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, czarnuszkę i wymieszać składniki na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.