Reklama

Reklama

Kotlety z mięsa drobiowego

Kotlety na szybki obiad. Mięsno-warzywne, z dodatkiem płatków jaglanych, przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych samków. Bardzo aromatyczne, sycące i, co ważne, nieskomplikowane w przygotowaniu.

Składniki

  • 400 g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków jaglanych do środka kotletów + do obtaczania
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki lub ugotowana np. z zupy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy
  • mielone ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • papryka ostra,
  • 2 łyżki posiekanego kopru

Oczyszczamy i kroimy mięso. Kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek. Wkładamy do maszynki do mielenia mięsa naprzemiennie: pokrojone mięso, marchewkę, cebulę i czosnek, mielimy. 

Do zmielonych składników dodajemy jajko i przyprawy, następnie wsypujemy płatki jaglane. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotlety. Posypujemy je pozostałymi płatkami. Smażymy na oleju po kilka minut z obu stron na średnim ogniu, do zrumienienia. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje