Kotlety z mięsa siekanego
Miłośnicy tego dania twierdzą zgodnie, że kotlety z mięsa siekanego są o wiele smaczniejsze niż mielone czy schabowe. Warto samemu się o tym przekonać i wypróbować sprawdzony przepis.

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 5 pieczarek
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 1 cebulka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- papryka słodka lub ostra
- kurkuma, tymianek, oregano, bazylia
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. 2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce.3. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.