Kotlety z mięsa siekanego

Miłośnicy tego dania twierdzą zgodnie, że kotlety z mięsa siekanego są o wiele smaczniejsze niż mielone czy schabowe. Warto samemu się o tym przekonać i wypróbować sprawdzony przepis.

Prawdziwa ozdoba stołu i rozkosz podniebienia!
Prawdziwa ozdoba stołu i rozkosz podniebienia!123RF/PICSEL

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. 

2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce.

3. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas