Kotlety z mięsa siekanego
Miłośnicy tego dania twierdzą zgodnie, że kotlety z mięsa siekanego są o wiele smaczniejsze niż mielone czy schabowe. Warto samemu się o tym przekonać i wypróbować sprawdzony przepis.
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce.
3. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.