Reklama

Reklama

Kotlety z mięsa siekanego

Miłośnicy tego dania twierdzą zgodnie, że kotlety z mięsa siekanego są o wiele smaczniejsze niż mielone czy schabowe. Warto samemu się o tym przekonać i wypróbować sprawdzony przepis.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub ostra
  • kurkuma, tymianek, oregano, bazylia

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. 

2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce.

3. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje