Reklama

Reklama

Kotlety ziemniaczane

Obiad w wersji postnej lub oszczędnościowej, jak kto woli. Kotlety z ziemniaków smakują rewelacyjnie, naprawdę trudno poprzestać na jednej sztuce!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula + 1 kopiasta łyżka masła do zeszklenia
  • 2 całe jajka do kotletów + 1 do obtaczania
  • bułka tarta do panierowania
  • dowolny tłuszcz do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • przyprawa do ziemniaków

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami.

4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę (wystarczą zwykle 3 łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można było formować z niego kotlety). Do ciasta dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko starannie mieszamy. 

5. Z ciasta tworzymy kotleciki, namaczamy je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje