Krążki cebulowe i chutney z mango
Pyszna przekąska na jesień.

Składniki
- 4 duże cebule
- 2 jajka
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek mąki
- Sól do smaku
- Świeże zioła
- Sok z cytryny
- Olej ryżowy do smażenia
- Składniki na chutney:
- 140 g Mango np. Bakalland
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 100 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- Pół szklanki octu winnego
- 50 g brązowego cukru
- 1 papryczka chilli
- Szklanka soku pomarańczowego
- Kilka kropli oliwy
- Sól do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w grube krążki, które następnie oddzielamy od siebie. Gotowe krążki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Z namoczonej cebuli usuwamy cienką, przezroczystą błonę. Następnie łączymy z sobą bułkę tartą, czosnek, zioła prowansalskie i sól.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Krążki panierujemy w mące, jajku i na samym końcu w bułce tartej, pamiętając o tym, aby panierki nie było zbyt wiele. Następnie krążki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu, kładąc krążki na papierowym ręczniku. Gotowe, podajemy z sosem chutney.
Przepis na chutney z mango
1. Mango i rodzynki, moczymy w szklance soku przez ok. 20 minut. Następnie mango kroimy w cienkie paski, rodzynki siekamy i przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy parę kropli oliwy i gotujemy wszystko na małym ogniu. Następnie dodajemy imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier i posiekaną papryczkę.
2. Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż składniki dokładnie się z sobą połączą. W razie potrzeby podlewamy raz na jakiś czas odrobiną wody. Gotowy sos solimy do smaku.