Krem szpinakowy (po 6. miesiącu)
Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą, a wszystko dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom. Roślina ta zawiera również magnez, potas i żelazo. Jednym słowem, dla zdrowia trzeba zajadać się szpinakiem.
Składniki:
● 1 łyżka przetartego szpinaku
● 1/2 marchewki
● 1/2 pietruszki
● 1 ziemniak
● 1 łyżka kleiku ryżowego
● 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i ziemniak starannie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody, aż będą miękkie.
Do ugotowanych jarzyn dodaj przetarty szpinak i wszystko zmiksuj na gładką masę. Kleik ryżowy wymieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody.
Do przetartych warzyw dodaj kleik ryżowy i masło albo oliwę z oliwek, a następnie ponownie zagotuj potrawę.