Krem szpinakowy (po 6. miesiącu)

Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą, a wszystko dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom. Roślina ta zawiera również magnez, potas i żelazo. Jednym słowem, dla zdrowia trzeba zajadać się szpinakiem.

Zupa krem ze szpinaku smakuje wyjątkowo i jest bardzo zdrowa.
Zupa krem ze szpinaku smakuje wyjątkowo i jest bardzo zdrowa. 123RF/PICSEL

Składniki:

● 1 łyżka przetartego szpinaku

● 1/2 marchewki

● 1/2 pietruszki

● 1 ziemniak

● 1 łyżka kleiku ryżowego

● 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i ziemniak starannie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody, aż będą miękkie.

Do ugotowanych jarzyn dodaj przetarty szpinak i wszystko zmiksuj na gładką masę. Kleik ryżowy wymieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody.

Do przetartych warzyw dodaj kleik ryżowy i masło albo oliwę z oliwek, a następnie ponownie zagotuj potrawę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas