Reklama

Krem w cieście

Delikatne ciasto dla miłośników wiśni

Czas przyrządzenia: około godziny

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka jaj
  • masło do formy
  • Krem:
  • 50 dag twarogu
  • opakowanie sera mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • dwie garście wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę i sól wymieszaj. Dodaj cukier, sól i masło. Posiekaj masło nożem na drobną kostkę. Dodaj żółtka i wyrób szybko całość. Zawiń w folię, schłodź. 

2. Formę wysmaruj masłem, wyłóż rozwałkowanym ciastem, ponakłuwaj, piecz około 20 minut. Ostudź. 

3. Żelatynę rozpuść w ćwierć szklanki wrzątku. Twaróg zmiel 3 razy. Ser mascarpone miksuj, dodając cukier puder, twaróg i jogurt. Masę miksuj do momentu, aż składniki się połączą, powoli wlej żelatynę. Wymieszaj. Całość wylej na ciasto, układaj wiśnie, schłodź w lodówce. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy