Krem w cieście
Delikatne ciasto dla miłośników wiśni

Składniki
- Ciasto:
- 20 dag mąki
- 4 łyżki cukru
- 15 dag masła
- szczypta soli
- 2 żółtka jaj
- masło do formy
- Krem:
- 50 dag twarogu
- opakowanie sera mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- dwie garście wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę i sól wymieszaj. Dodaj cukier, sól i masło. Posiekaj masło nożem na drobną kostkę. Dodaj żółtka i wyrób szybko całość. Zawiń w folię, schłodź. 2. Formę wysmaruj masłem, wyłóż rozwałkowanym ciastem, ponakłuwaj, piecz około 20 minut. Ostudź. 3. Żelatynę rozpuść w ćwierć szklanki wrzątku. Twaróg zmiel 3 razy. Ser mascarpone miksuj, dodając cukier puder, twaróg i jogurt. Masę miksuj do momentu, aż składniki się połączą, powoli wlej żelatynę. Wymieszaj. Całość wylej na ciasto, układaj wiśnie, schłodź w lodówce.