Krem z pasternaku

Oto pomysł na oryginalną zupę. Sprawdź, czy krem z pasternaku posmakuje twojej rodzinie.

Taka zupa - krem smakuje doskonale
Taka zupa - krem smakuje doskonale123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg pasternaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • bulion drobiowy wedle potrzeby
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g kremówki
  • sok z limonki do smaku
  • dymka lub papryczka chili do dekoracji
  • grzanki z białego pieczywa

Przygotowanie:

ok. 85 minut

1. Pasternaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i skropić oliwą. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na nim cząstki pasternaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºst. C i piec do miękkości.

2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dołożyć pasternak i podlać taką ilością bulionu, by cały był zanurzony. Składniki doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować przez około 20 minut. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

3. Do kremu dołożyć śmietanę i wrzucić rozdrobnioną czekoladę. Zupę jeszcze przez chwilę podgrzewać (do czasu, aż czekolada się rozpuści). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Ozdobić drobno posiekaną dymką, papryczką chili i grzankami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas