Krem z pasternaku
Oto pomysł na oryginalną zupę. Sprawdź, czy krem z pasternaku posmakuje twojej rodzinie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg pasternaku
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- bulion drobiowy wedle potrzeby
- sól
- czarny pieprz mielony
- 100 g białej czekolady
- 200 g kremówki
- sok z limonki do smaku
- dymka lub papryczka chili do dekoracji
- grzanki z białego pieczywa
Przygotowanie:
ok. 85 minut
1. Pasternaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i skropić oliwą. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na nim cząstki pasternaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºst. C i piec do miękkości.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dołożyć pasternak i podlać taką ilością bulionu, by cały był zanurzony. Składniki doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować przez około 20 minut. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
3. Do kremu dołożyć śmietanę i wrzucić rozdrobnioną czekoladę. Zupę jeszcze przez chwilę podgrzewać (do czasu, aż czekolada się rozpuści). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Ozdobić drobno posiekaną dymką, papryczką chili i grzankami.