Krem z pietruszki
Zupa krem z pietruszki jest aksamitna w smaku. Polubi ją z pewnością cała rodzina.

Składniki
- 1 cebula,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 ziemniaki,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 5 dag sera cheddar,
- 5 dag sera gouda,
- 1 jajko,
- 1/2 bagietki,
- 12,5 dag gęstej kwaśnej śmietany.
Cebulę i korzenie pietruszki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na kawałki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i pietruszkę. Warzywa smażyć 2-3 minuty. Dodać natkę. Wlać bulion i gotować całość 10-12 minut. Obydwa rodzaje żółtego sera grubo zetrzeć, wymieszać z jajkiem.
Bagietkę pokroić na 8 kromek. Na każdej położyć porcję masy serowej. Kromki bułki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarni-ka rozgrzanego do temperatury 200 st. Piec przez 10 minut. W tym czasie zupę zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, potem rozlać do miseczek.
Podawać z serowymi grzankami.