Krem ziemniaczany

Gęsta, smakowita i sycąca zupa-krem, która powstaje z podstawowego zestawu warzyw, aromatycznych przypraw oraz... odrobiny serka kanapkowego. Trudno nie poprosić o dokładkę!

Gdy nazajutrz zupa stanie się zbyt gęsta, warto rozrzedzić ją wodą
Gdy nazajutrz zupa stanie się zbyt gęsta, warto rozrzedzić ją wodąINTERIA.PL

1. Marchewki, pietruszkę i jedną z cebul obieramy, myjemy, kroimy i umieszczamy w garnku razem z kawałkiem pora. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

2. Ziemniaki i drugą cebulę obieramy, myjemy, kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zrumienienia, dokładamy pokrojone ziemniaki, podduszamy wszystko razem pod przykryciem przez kilka minut.

3. Dodajemy do zupy zawartość patelni, wsypujemy sól i pozostałe przyprawy. Jeśli wygotowało się za dużo wody - uzupełniamy ją, by ziemniaki były przykryte. Gotujemy wszystko razem ok. 20-25 min., aż ziemniaki całkiem zmiękną. Blendujemy zupę na gładki krem. Wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas