Kremowa zupa grzybowa

Aksamitny smak.

Składniki:

  • 300 g prawdziwków
  • 80 g masła
  • por, pokrojony (biała część)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Rozpuść masło w rondlu, wrzuć grzyby i smaż na małym ogniu 8-10 minut.

Reklama

2. Wrzuć do grzybów por i czosnek, smaż 4-5 minut. Następnie dodaj ziemniaki i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut. Zmiksuj na krem (odłóż kilka plasterków grzybów do dekoracji).

3. Zagotuj zupę. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Na talerzach udekoruj ją pozostawionymi grzybami, posyp natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje