Kremowa zupa grzybowa
Aksamitny smak.
Składniki:
- 300 g prawdziwków
- 80 g masła
- por, pokrojony (biała część)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki śmietany 12 proc.
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Rozpuść masło w rondlu, wrzuć grzyby i smaż na małym ogniu 8-10 minut.
2. Wrzuć do grzybów por i czosnek, smaż 4-5 minut. Następnie dodaj ziemniaki i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut. Zmiksuj na krem (odłóż kilka plasterków grzybów do dekoracji).
3. Zagotuj zupę. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Na talerzach udekoruj ją pozostawionymi grzybami, posyp natką.