Kremowa zupa łososiowa
Z bazylią.
- 0,5 kg fileta z łososia,
- 1,5 lt wywaru warzywnego,
- 2 łyżki pokrojonej w paski bazylii,
- 1 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1/2 kieliszka białego wina,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Łososia po oczyszczeniu i osuszeniu pokroić na plasterki. Na rozgrzanym maśle przesmażyć szybko kostkę łososiową, zalać białym winem i po zagotowaniu wlać wywar. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, gotować 5-6 minut, pod koniec dodać bazylię, podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!