Kremowa zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana z dodatkiem serka topionego i sera żółtego to danie proste, ale niebywale smaczne. Warto się o tym przekonać.
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obieramy, kroimy drobno. Rozdrabniamy też por. Warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5l wody, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zagotowujemy. Bulion powinien gotować się ok. 40 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania usuwamy listki laurowe i ziele angielskie, dodajemy sól pieprz, majeranek, tymianek i nać pietruszki.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku w osolonym wrzątku do miękkości. Dodajemy je do bulionu i gotujemy razem jeszcze chwilę, aż ziemniaki zaczną się lekko rozgotowywać. Wrzucamy trójkącik serka, rozprowadzamy go w zupie. Dodajemy przyprawę kebab-gyros. Całość blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Zupę dekorujemy startym serem i dowolną zieleniną.