Reklama

Kremówka cytrynowa

Pyszna, kwaskowa kremówka z dodatkiem rabarbaru z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!

Czas przyrządzenia: 50 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
  • szczypta soli

Składniki - krem:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • wyciśnięty z 2 cytryn
  • szczypta kurkumy (lub szafranu)

Składniki - dodatkowo:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar umyj i pokrój na jednakowe kilkucentymetrowe kawałki. Zagotuj 1/3 szkl. wody z sokiem z pomarańczy i miodem. Włóż rabarbar, gotuj, aż zmięknie (ok. 5 minut). Wyjmij, osącz. Jeśli chcesz, by rabarbar był bardziej różowy, do gotowania dodaj 1 łyżkę syropu z malin. 

2. Przygotuj ciasto: mąkę, cukier puder, schłodzone i pokrojone na kawałeczki masło oraz sól zagnieć. Dodaj śmietanę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki  na ok. 45 minut. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt. Ułóż w formie. Z reszty uformuj wałeczek i wylep nim boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 st. 

3. Krem: jajka dobrze roztrzep. W kąpieli wodnej stop masło z cukrem, sokiem i kurkumą. Wlej cienkim strumieniem jajka i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. 

4. Krem przetrzyj przez sitko. Gdy przestygnie, wyłóż na ciasto. Rozłóż rabarbar. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Ciasto z rabarbarem | ciasto cytrynowe | rabarbar
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy