Kremówka cytrynowa
Pyszna, kwaskowa kremówka z dodatkiem rabarbaru z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki
- ciasto:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
- szczypta soli
- krem:
- 1/4 kostki masła
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru pudru
- wyciśnięty z 2 cytryn
- szczypta kurkumy (lub szafranu)
- dodatkowo:
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyj i pokrój na jednakowe kilkucentymetrowe kawałki. Zagotuj 1/3 szkl. wody z sokiem z pomarańczy i miodem. Włóż rabarbar, gotuj, aż zmięknie (ok. 5 minut). Wyjmij, osącz. Jeśli chcesz, by rabarbar był bardziej różowy, do gotowania dodaj 1 łyżkę syropu z malin. 2. Przygotuj ciasto: mąkę, cukier puder, schłodzone i pokrojone na kawałeczki masło oraz sól zagnieć. Dodaj śmietanę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 45 minut. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt. Ułóż w formie. Z reszty uformuj wałeczek i wylep nim boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 st. 3. Krem: jajka dobrze roztrzep. W kąpieli wodnej stop masło z cukrem, sokiem i kurkumą. Wlej cienkim strumieniem jajka i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. 4. Krem przetrzyj przez sitko. Gdy przestygnie, wyłóż na ciasto. Rozłóż rabarbar. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.