Reklama

Reklama

Kremowy torcik z mascarpone

Puszysty i smaczny

Czas przyrządzenia: ok. 100 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 10 dag herbatników
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 4 łyżki masła
  • po 40 dag serka mascarpone i twarogu sernikowego
  • 25 dag moreli
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. miałkiego cukru
  • 50 ml amaretto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli esencji waniliowej

Sposób przygotowania

1. Spód: na patelni rozpuść masło. Ciastka zmiksuj na piasek i wymieszaj z migdałami. Połącz z masłem. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem foremki i wyrównaj, dociskając łyżką. Podpiecz 10 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika.  

2. Masa: połącz oba rodzaje sera. Mieszając, wsyp porcjami cukier, wlej amaretto, sok z cytryny i esencję. Wbij po jednym jajku za każdym razem krótko miksując. Morele umyj, osusz i wypestkuj. 

3. Masę przelej na ostudzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładaj w równych odstępach połówki moreli, rozcięciem do góry - dzięki temu puszczą mniej soku. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Obok postaw żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 65-70 minut, aż wierzch sernika po lekkim naciśnięciu łyżką czy widelcem będzie sprężynował. Zostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy wystygnie, schłodź go w lodówce (przynajmniej 5 godzin). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje