Kremowy torcik z mascarpone
Puszysty i smaczny
Sposób przygotowania
1. Spód: na patelni rozpuść masło. Ciastka zmiksuj na piasek i wymieszaj z migdałami. Połącz z masłem. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem foremki i wyrównaj, dociskając łyżką. Podpiecz 10 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika.
2. Masa: połącz oba rodzaje sera. Mieszając, wsyp porcjami cukier, wlej amaretto, sok z cytryny i esencję. Wbij po jednym jajku za każdym razem krótko miksując. Morele umyj, osusz i wypestkuj.
3. Masę przelej na ostudzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładaj w równych odstępach połówki moreli, rozcięciem do góry - dzięki temu puszczą mniej soku. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Obok postaw żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 65-70 minut, aż wierzch sernika po lekkim naciśnięciu łyżką czy widelcem będzie sprężynował. Zostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy wystygnie, schłodź go w lodówce (przynajmniej 5 godzin).