Kremowy torcik z mascarpone
Puszysty i smaczny

Składniki
- 10 dag herbatników
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów
- 4 łyżki masła
- po 40 dag serka mascarpone i twarogu sernikowego
- 25 dag moreli
- 4 jajka
- 3/4 szkl. miałkiego cukru
- 50 ml amaretto
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli esencji waniliowej
Sposób przygotowania
1. Spód: na patelni rozpuść masło. Ciastka zmiksuj na piasek i wymieszaj z migdałami. Połącz z masłem. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem foremki i wyrównaj, dociskając łyżką. Podpiecz 10 minut w 180 st. Wyjmij z piekarnika. 2. Masa: połącz oba rodzaje sera. Mieszając, wsyp porcjami cukier, wlej amaretto, sok z cytryny i esencję. Wbij po jednym jajku za każdym razem krótko miksując. Morele umyj, osusz i wypestkuj. 3. Masę przelej na ostudzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładaj w równych odstępach połówki moreli, rozcięciem do góry - dzięki temu puszczą mniej soku. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Obok postaw żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 65-70 minut, aż wierzch sernika po lekkim naciśnięciu łyżką czy widelcem będzie sprężynował. Zostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy wystygnie, schłodź go w lodówce (przynajmniej 5 godzin).